Το 2021 θα ξέρουμε με σιγουριά πόσο πετρέλαιο κρύβει ο Πατραϊκός

Μόνο μετά την διενέργεια γεωτρήσεων θα πιστοποιηθεί αν ο μαύρος χρυσός είναι της τάξεως των 100εκ. βαρελιών.

 

 

 

 

«Η ΕΛΠΕ εντατικοποιεί τις έρευνες για ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου στην Δυτική Ελλάδα» τόνισε στην τοποθέτησή του ο Φοίβος Συμεωνίδης διευθυντής γεωτρήσεων και παραγωγής ΕΛΠΕ, στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος / Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και ο Οργανισμός Λιμένος Πατρών με θέμα «Ενεργειακές υποδομές στη Δυτική Ελλάδα», ο οποίος τόνισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον που υπάρχει για τον Πατραϊκό Κόλπο.

Μετά την μεταβίβαση των δικαιωμάτων της Petroceltic (2016), η σύνθεση του επιχειρηματικού σχήματος που έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην περιοχή του Δ. Πατραϊκού κόλπου (1892 τετ. χιλ.), είναι ΕΛΠΕ Πατραϊκός (50%, operator) και Edison International (50%).

Το Ελληνικό Δημόσιο παρεχώρησε σταδιακά στην ΕΛΠΕ στον ελλαδικό χώρο αποκλειστικά δικαιώματα E&P σε 26 πετρελαιοπιθανές περιοχές, με αποτέλεσμα να διατηρεί σήμερα μια ολοκληρωμένη εικόνα τι υπάρχει στην Ελλάδα. Πλήρη εικόνα για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, περιέγραψε ο κ. Συμεωνίδης και τόνισε: «Με βάση τα ευρήματα η χώρα έχει διαπιστωμένο πετρελαϊκό σύστημα». Τα πολλά κοιτάσματα της Αλβανίας δεν σταματάνε στα σύνορα με την Αλβανία, όπως είπε, αλλά συνεχίζουν όλη τη Δυτική Ελλάδα. «Χρειάζεται υπομονή, επιμονή, μεγάλες επενδύσεις και επιχειρηματικό ρίσκο για να τα ανακαλύψουμε» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στις 3 Οκτωβρίου του 2017 κλείνει η πρώτη ερευνητική περίοδος. «Θα προχωρήσουμε στη δεύτερη ερευνητική περίοδο η οποία λήγει το 2019, ενώ η τρίτη το 2021. Η έρευνα διεξάγεται σε φάσεις και ανάλογα με τα αποτελέσματα της φάσης, προχωρούμε» ανέφερε για τον Πατραϊκό και πρόσθεσε: «Στρατηγική μας είναι στο τέλος της ερευνητικής περιόδου, το 2021 να γνωρίζουμε εάν υπάρχει πετρέλαιο η όχι στον Πατραϊκό Κόλπο». Από τις γεωφυσικές αυτές μελέτες και τις αντίστοιχες γεωλογικές τομές προέκυψε ότι υπάρχουν κάποιοι γεωλογικοί θόλοι οι οποίοι αν έχουν πετρέλαιο, το οποίο μπορεί να πιστοποιηθεί μόνο μετά την διενέργεια γεωτρήσεων, αυτό θα είναι της τάξεως των 100εκ. βαρελιών.

Αναφέρθηκε διεξοδικά στα ερευνητικά βήματα που έγιναν μέχρι σήμερα από τα οποία προέκυψε ότι το πετρέλαιο γεννήθηκε και μετανάστευσε στον Πατραϊκό Κόλπο. Και μεταξύ άλλων ο διευθυντής γεωτρήσεων και παραγωγής ΕΛΠΕ, είπε: «Περπατήσαμε την Ιθάκη, βρήκαμε πολλά δείγματα πετρελαίου. Πήγαμε στον Κάλαμο. Βρήκαμε πετρέλαιο. Στους Παξούς ερευνήσαμε σε βάθος 5.500μέτρα και στην Άρτα σε βάθος 4.500 μέτρα. Δεν αρκούν όμως δύο γεωτρήσεις. Χρειάζεται να γίνουν πολλές, βαθιές μετρήσεις. Μια βαθιά 60 εκατ. δολάρια που σημαίνει επιχειρηματικό ρίσκο. Χρειάζεται να γίνουν εκτεταμένες έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές».

Τα ΕΛΠΕ θα επιμείνουν στον Πατραϊκό, με ασφαλείς μεθόδους -όπως διαβεβαίωσε ο ίδιος. «Ερευνούμε για πετρέλαιο με σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους, ασφαλείς και φιλικές προς το περιβάλλον, με πλήρη σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και τις υφιστάμενες δραστηριότητές τους» τόνισε.

Στο μεταξύ, η οικονομική κρίση έχει φέρει σημαντικές ανακατατάξεις στην πετρελαιοβιομηχανία, Πολλά κοιτάσματα, λόγω της τιμής είναι μη οικονομικά ή οι στρατηγικές των εταιριών έχουν αλλάξει, δίνοντας βαρύτητα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. ‘Όμως, «ακολουθεί με καθυστέρηση δύο τριών ετών η μείωση του κόστους έρευνας και εκμετάλλευσης. Ήδη, από την κρίσιμη περίοδο του 2013, σήμερα έχουμε μία μείωση του ερευνητικού κόστους της τάξης του 30%» είπε ο κ. Συμεωνίδης κι έδωσε ως παράδειγμα μια εντυπωσιακή τάξη μεγέθους: Το ενοίκιο για ένα να μεγάλο γεωτρύπανο για μεγάλα βάθη, σαν αυτά που έχουμε στον Πατραϊκό, ήταν 500.000 της τάξης των δολαρίων την ημέρα. Σήμερα προσεγγίζει τα 150. 000-200.000 δολάρια. «Αυτό μας δίνει μια ενθάρρυνση, ότι με βάση αυτά τα κόστη μπορούμε να προχωρήσουμε» κατέληξε. Η ημερομηνία έναρξης ισχύος της επταετούς Σύμβασης Μίσθωσης είναι 3 Οκτωβρίου 2014. Η πρώτη ερευνητική περίοδος λήγει στις 3.10.2017, η δεύτερη μέχρι 3.10.2019 και η Τρίτη μέχρι 3.10.2021.

«Πιστεύουμε στη Δυτική Ελλάδα. Από το 2011 το Κράτος κατανόησε ότι έχει μια μοναδική ευκαιρία και την αξιοποιεί», σχολίασε.

«Εντατικοποιούμε τις επενδύσεις στην έρευνα και παραγωγή πετρελαίου στην χώρα μας και συνεχίζουμε τις προσπάθειες για να προσελκύσουμε αναγνωρισμένες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες», κατέληξε ο κ. Φοίβος Συμεωνίδης.

Τελευταία Ενημέρωση : Δευτέρα, 20/02/2017

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Δείτε το κανάλι μας στο YouTube

Εικονομηνύματα Forum Ανάπτυξης

banner forum 2016

 

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine