Αιχμές και ενστάσεις για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

forum ygeias 5oΟι συνέπειες από την ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και ο σοβαρός προβληματισμός που υπάρχει για το νέο σχεδιασμό, κατατέθηκαν στη διάρκεια της συνεδριακής εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν στο 5ο Forum Υγείας, ο Ιατρικός Σύλλογος της Πάτρας, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αχαΐας, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας και το τμήμα Αχαΐας - Ηλείας του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών.

Άπαντες οι εκπρόσωποι των διοργανωτών κατέθεσαν σοβαρές ενστάσεις επί του σχεδίου και κατέθεσαν ζωηρές αμφιβολίες κατά πόσο η ΠΦΥ θα μπορέσει να λειτουργεί αποτελεσματικά.

Ενδιαφέροντα στοιχεία ανέλυσε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Άννα Μαστοράκου, σύμφωνα με τα οποία ο ΕΟΠΥΥ με 438 εκατ. ανέπτυξε 8.000 σημεία ΠΦΥ, οι 5.500 ιατροί δέχθηκαν 12 εκατ. επισκέψεις, έγιναν 128 εκατ. διαγνωστικές πράξεις, υπήρξε υποκοστολόγηση εξετάσεων, έγινε Clawback και προσθήκη κάλυψης 86 εξετάσεων.
Στα νοσοκομεία, οι 9.000 ιατροί δέχθηκαν 11 εκατ. επισκέψεις και στο ΠΕΔΥ κατεγράφησαν 6 εκατ. επισκέψεις σε 2.300 ιατρούς. «Η παρέμβαση είχε σαφές στόχο να αναγκάσει 2.500 γιατρούς να αποχωρήσουν από το ΙΚΑ και να οδηγηθεί σε αποδυνάμωση και υποστελέχωση», σχολίασε.

Από τα μεγέθη που παρέθεσε κατέληξε στην εκτίμηση ότι πολλές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αντιμετωπίζονται από τα νοσοκομεία. Η ΠΦΥ αντιπροσωπεύει το 22% της δαπάνης υγείας έναντι 30% Μ.Ο. ΟΟΣΑ και αντιστρόφως η νοσοκομειακή περίθαλψη καλύπτει το 41% έναντι 30% Μ.Ο. ΟΟΣΑ.

Πρόσθεσε ότι καταγράφονται 165 εξιτήρια ανά 1.000 κατοίκους και τόνισε ότι έχουμε το φαινόμενο της αντίστροφης υποκατάστασης, που αυξάνει το ποσοστό των νοσηλειών, το κόστος της νοσηλείας, αυξάνει το κόστος της υγείας και δημιουργεί εμπόδια πρόσβασης στην ΠΦΥ, αποτέλεσμα να αμελούνται ζητήματα υγείας και να ενισχύεται η νοσηρότητα.

Σύμφωνα με την κα Μαστοράκου, με βάση τη δημογραφική μας κατάσταση, η Ελλάδα είναι η πέμπτη χώρα με ταχύτατη δημογραφική γήρανση, κάτι που ασκεί μεγάλη επιβάρυνση στο σύστημα της υγείας. Επίσης, μετέφερε ότι σε όλες τις σχετικές μελέτες, η οικονομική κρίση συνδέεται με την αύξηση των δεικτών θνησιμότητας από νοσήματα όπως κακοήθειες, καρδιοαγγειακά, λοιμώξεις του αναπνευστικού, χρόνιες ηπατοπάθειας, ρευματοπάθειες, άνοια, ΣΔ, αυτοκτονίες, κατάθλιψη, βρεφική θνησιμότητα. Τα παραπάνω αποδίδονται στο ψυχοκοινωνικο-οικονομικό άγχος, κατάσταση που βιώνει σήμερα ο πληθυσμός.

Συνεπακόλουθα, η οικονομική κρίση οδηγεί σε επιβάρυνση υπηρεσιών υγείας με μείωση της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των νοσημάτων και επιδείνωση του επιπέδου υγείας, συνθήκες που συνεπάγονται αυξημένη νοσηρότητα, επομένως και αυξημένες δαπάνες υγείας σε περιβάλλον μειωμένης χρηματοδότησης των υπηρεσιών υγείας. Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Πάτρας χαρακτήρισε τη διαμορφούμενη κατάσταση ωρολογιακή υγειονομική βόμβα.

Στη συνέχεια η κα Μαστοράκου σκιαγράφησε τον Έλληνα ασθενή, που προτιμάει τον ιδιωτικό τομέα στην ΠΦΥ, επιλέγει να πληρώνει την άμεση εξυπηρέτηση, επιλέγει να πληρώνει την ελεύθερη επιλογή του, προσπαθεί με πολλαπλούς τρόπους να άρει τα εμπόδια πρόσβασης, «αγοράζει» φτηνά τη συνταγογράφηση ακριβών υπηρεσίες υγείας και φαρμακευτικής αγωγής, δεν συμμορφώνεται σε υποδείξεις, προτιμάει τη λήψη αντιβιοτικών από τον προληπτικό εμβολιασμό, απαιτεί «πλούσιο» πακέτο υπηρεσιών και εν τέλει διαχειρίζεται 5,6 δις που πληρώνει από την τσέπη του, όσο και ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ!

«Σε μία χώρα όπου δεν εφαρμόζεται η κείμενη νομοθεσία περί υποχρεωτικής προμήθειας φαρμάκου με ιατρική συνταγή, η υψηλή φαρμακευτική δαπάνη, η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, η πολυφαρμακία και η πολυανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά κυριαρχούν ως απειλές για τη δημόσια υγεία» επισήμανε.

Αφού περιέγραψε τη σημερινή πραγματικότητα και παρουσίασε τα βασικά σημεία του προωθούμενου νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η κα Μαστοράκου, κατέθεσε τις ενστάσεις της εκτιμώντας ότι στο νέο σχεδιασμό εντοπίζονται εμπόδια πρόσβασης των ασφαλισμένων, γίνεται καταστρατήγηση της ελεύθερης επιλογής ιατρού από τον ασθενή, παρατηρείται αραίωση του δικτύου των συμβεβλημένων ειδικών ιατρών του ΕΟΠΥΥ, υπάρχει ασαφές και απαράδεκτο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, εντοπίζονται στοιχεία αντιποίησης ειδικότητας, αρμοδιοτήτων και προδιαγραφών λειτουργίας.
«Το δίκτυο στη νέα ΠΦΥ θα είναι περιορισμένων δυνατοτήτων, χωρίς εξασφάλιση μόνιμης χρηματοδότησης με αμφίβολη προοπτική» εκτίμησε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, προσθέτοντας ότι δεν προβλέπει σαφές πλαίσιο ανάπτυξης των κέντρων υγείας και ΠΕΔΥ, αλλά αντιθέτως επιτρέπει την εκχώρηση ιατρικών δράσεων ΠΦΥ σε παραϊατρικά επαγγέλματα.

ekdhlwshmoutoushs fy17

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Γιώργος Μουτούσης, πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αχαΐας. Υποστήριξε ότι η οδοντιατρική εκλαμβάνεται ως είδος πολυτελείας , αφού το 95% της δαπάνης, βγαίνει αποκλειστικά από τις τσέπες των πολιτών.

«Υπάρχουν παροχές για γυαλιά, στρώματα, παπούτσια, αλλά δεν υπάρχουν για οδοντιατρική περίθαλψη» τόνισε για να προσθέσει ότι η μόνη παροχή, είναι οι λίγοι οδοντίατροι που έμειναν στο ΠΕΔΥ

Για το νέο σχεδιασμό, σχολίασε ότι συστήνεται μονάδα υγείας, αλλά δεν υπάρχει οδοντίατρος - δεν προβλέπεται, παρά μόνο στα Κέντρα Υγεία με αναλογία ένας ανά 10.000 κατοίκους. Υπολόγισε ότι θα απαιτηθούν 1.000 οδοντίατροι, ενώ υπάρχουν 13.000!

Σε ότι αφορά τα κέντρα οδοντικής φροντίδας, για τη λειτουργία τους προβλέπεται έκδοση υπουργικών αποφάσεων, κάτι για το οποίο εκτίμησε πως είναι παραπομπή στις καλένδες . Ο κ. Μουτούσης, επικαλέστηκε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, στην ΠΦΥ θα προστεθεί άρθρο με τίτλο Οργάνωση Υπηρεσιών Οδοντιατρικής Φροντίδας, έπειτα από παρεμβάσεις του Πανελληνίου Οδοντιατρικού Συλλόγου, αλλά και γι αυτήν την περίπτωση κι έπονται υπουργικές αποφάσεις. Στο πλαίσιο αυτό πάντως, προβλέπεται έλεγχος στοματικής υγείας στα παιδιά από 2 έως 12 ετών και σύναψη σύμβασης με ιδιώτες γιατρούς - οδοντιάτρους. «Δεν υπάρχει καμία αναφορά - πρόβλεψη για τους οδοντιάτρους που θα μείνουν εκτός συστήματος. Προφανώς θα μείνουν στα ιδιωτικά τους ιατρεία με ότι αυτό συνεπάγεται» επισήμανε ο κ. Μουτούσης κι επέμεινε ότι «δεν νοείται πρωτοβάθμια περίθαλψη χωρίς οδοντιατρική φροντίδα», αναγνώρισε ωστόσο ότι υπάρχουν κάποιες, περιορισμένες αναφορές.

ekdhlwshsofianopoulos fy17

Τις στρεβλώσεις του συστήματος υγείας καυτηρίασε με τον δικό του τρόπο ο Ανδρέας Σοφιανόπουλος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας , περιγράφοντας προσωπικές του εμπειρίες στη διαχρονική επαφή του με το δημόσιο σύστημα υγείας. Στην τοποθέτησή του, κατέδειξε και τις ευθύνες της Ν.Δ. ως προηγούμενης κυβέρνησης για το θέμα των ΜΗΣΥΦΑ αλλά και της σημερινής για την πολιτική του φαρμάκου γενικότερα. Μάλιστα, προσωποποίησε τις ευθύνες, λέγοντας «ο Άδωνις Γεωργιάδης άφησε το πρώτο ρήγμα στην απελευθέρωση της τιμής των φαρμάκων», ενώ χαρακτήρισε «αστεία πράγματα» τις ποινές του Πολλάκη και του Ξανθού για υπέρβαση στο πλαφόν συνταγογράφησης.

Αναρωτήθηκε αν λειτουργεί η αγορά σε σχέση με την πολιτική που ακολουθείται στις τιμές των φαρμάκων και παρατήρησε εμφατικά: «Όταν το ντεπόν θα πωλείται 3,40€ και στα νοσοκομεία θα δίνεται με 0,70 θα γίνεται πλιάτσικο. Ο ένας τα δίνει στον άλλον» περιέγραψε και σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ανέφερε ότι «διαμορφώνονται συνθήκες καρτέλ στην αγορά των μη συνταγογραφούμενων». και στη συνέχεια έθεσε το ρητορικό ερώτημα: «Αφού το Κράτος έχει τη διατίμηση, ποιος είναι ο λόγος να το αφήσει στο βιομήχανο;».

Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι οι φαρμακοβιομηχανίες με έμμεσους τρόπους, όπως η παραγωγή τουρκικών σήριαλ ή οι διαφημίσεις, καταφέρνουν να αποκτούν ισχυρούς συμμάχους, να διασφαλίζουν ένα βήμα και εν κατακλείδι να μπορούν να επηρεάσουν την κοινωνία.

Σε ό,τι αφορά τα γενόσημα, διερωτήθηκε γιατί θα πρέπει οι φαρμακοποιοί να τα προωθούν, δεδομένου ότι ο ασθενής πληρώνει από την τσέπη του τη διαφορά των πρωτοτύπων και άρα δεν επιβαρύνεται ο ασφαλιστικός φορέας. «Ποιον εξυπηρετεί αυτή η κάψα;» είπε ο κ. Σοφιανόπουλος κι εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για ποινές που προβλέπονται όταν, για παράδειγμα, τα φαρμακεία δεν δίνουν γενόσημα, έχουν πολλές συνταγές από τον ίδιο γιατρό ή έχουν πολλά σκευάσματα από την ίδια εταιρία. «Έχουμε ιατρογενές υπουργείο, που θα έπρεπε να γνωρίζει. Κάνουν πράγματα αντιεπιστημονικά που δεν ανήκουν σε καμία λογική» παρατήρησε.

Κατέληξε, λέγοντας: «Μην έχετε αυταπάτες οδηγούμαστε σε ένα μοντέλο που η ποιοτική υγεία θα εξασφαλίζουν μόνον όσοι έχουν χρήματα και μπορούν να έχουν μόνο όσοι δεν πληρώνουν ΕΦΚΑ».

«Οδηγούμαστε στο κλείσιμο και στη φυλακή». Με τη φράση αυτή μετέφερε την αφωνία του ο Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος, γενικός γραμματέας του περιφερειακού τμήματος Αχαΐας - Ηλείας του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών.

Μιλώντας για το ρόλο της φυσικοθεραπειας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, είπε ότι σε άλλα κράτη είναι ενταγμένη και μάλιστα, ανάλογα με τα μοντέλα τροποποιείται ή διευρύνεται.

Ζήτησε μεταξύ άλλων να ισχύσει απευθείας πρόσβαση ή αυτοπαραπομπή ασθενών ασφαλισμένων σε υπηρεσίες φυσικοθεραπείας, εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν οφέλη οργανωτικά και οικονομοτεχνικά.

Κατέστησε σαφές ότι οποιαδήποτε πρόταση για την αντικατάσταση Κέντρου Φυσικοθεραπείας από τα Κέντρα Αποκατάστασης είναι αδιανόητη, γιατί δεν ανήκουν φορείς στην Πρωτοβάθμια περίθαλψη κι επισήμανε πως σε οποιαδήποτε δημόσια δομή προβλεφθεί εργαστήριο φυσικοθεραπείας, αυτό θα πρέπει να πληροί τις ελάχιστες προϋποθέσεις που προβλέπει το σχετικό προεδρικό διάταγμα.

«Είναι σημαντικότατος ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου και πρέπει να συμπεριληφθεί στην ομάδα υγείας» τόνισε ο ίδιος .

Υποστήριξε ότι είναι σημαντικό το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής θεραπευτή από τον ασθενή, κάτι που προβλέπεται στην ευρωπαϊκή κάρτα δικαιωμάτων των ασθενών. «Οι υπηρεσίες φροντίδας υγείας έχουν λόγο ύπαρξης, μόνον όταν καλύπτουν τις ανάγκες υγείας κάθε κοινωνίας» κατέληξε ο κ. Σταυρόπουλος.

 

Ενιαίος Φορέας με «συντονιστή» γιατρό

ekdhlwshkwstakiwths fy17Απαντώντας στις αιτιάσεις ο υποδιοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Δημήτρης Κωστακιώτης, κάλεσε τους παρόχους υπηρεσιών υγείας να βρουν πρώτα τις παραδοχές και τα σημεία σύγκλησης κι έπειτα να προσδιοριστούν από κοινού τα σημεία αντίθεσης που μπορούν να οδηγήσουν σε συνθέσεις.

Ξεκίνησε με την παραδοχή ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε κάποιο δομημένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ένας χώρος που -όπως είπε- είχε αφεθεί εγκαταλελειμμένος στους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς της πόλης.

«Το σημείο σύγκλησης είναι ότι χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο πρωτοβάθμιο σύστημα φροντίδας υγείας και για τον αστικό ιστό. Άρα το νομοσχέδιο έρχεται να καλύψει αυτό το κενό» είπε και πρόσθεσε ότι η πρόσβαση πρέπει να είναι για όλους τους πολίτες, δωρεάν.

Πρόσθεσε ότι οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και αυτοί που απαιτούνται είναι ιδιαίτερα υψηλοί, συνεπώς χρειάζεται εξορθολογισμός των υπαρχόντων πόρων.

Παρατήρησε ότι όλο το σύστημα φροντίδας υγείας είναι ιατρογενές, όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες, εξυπηρετούνται κατά κόρον από τον ιδιωτικό τομέα με συμβάσεις κι εξέθεσε τις αλλαγές που προωθούνται. «Καθοριστικό ρόλο πρέπει να παίξει ένας ειδικός οικογενειακός γενικός γιατρός που μπορεί να βλέπει ολιστικά τον ασθενή και να τον αντιμετωπίζει» περιέγραψε και συμπλήρωσε: «Κατά τεκμήριο θα πρέπει να είναι ο γιατρός του, ο οποίος και κανονίζει τι περαιτέρω θα υποδείξει στον ασθενή να κάνει. Με αυτόν τον τρόπο απάντησε στους ισχυρισμούς των γιατρών ότι με την ΠΦΥ αποκλείονται οι ειδικότητες. «Η λογική του αποκλεισμού του ειδικού γιατρού δεν ισχύει. Όταν πρέπει να πάει στην ειδικότητα, ο ασθενής θα παραπεμφθεί» διαβεβαίωσε.

Για την ελεύθερη επιλογή γιατρού, ζήτημα που επανειλημμένως τέθηκε, απάντησε ότι «δεν υπήρχε εντελώς ελεύθερη πρόσβαση, αλλά η γινόταν μεταξύ γιατρών που ήταν συμβεβλημένοι με το εκάστοτε ταμείο του ασθενούς».

Στο πλαίσιο της συγκρότησης ΠΦΥ, ανέφερε ότι προωθείται η δημιουργία στον αστικό ιστό 239 δομές, οι οποίες αναγνώρισε πως δεν επαρκούν. «Είναι όμως η δυνατότητα που υπάρχει σε αυτή τη φάση για να μπορούμε να λειτουργήσουμε. Τα κενά θα καλυφθούν από ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς με συμβάσεις που θα συνάψουν με τον ΕΟΠΥΥ» αποσαφήνισε. Συνοπτικά περιέγραψε την ΠΦΥ ως ένα αποκλειστικό σύστημα με ενιαίο φορέα παροχής υγείας, όπου οι ασθενείς θα έχουν ελεύθερη επιλογή ανάμεσα στους γιατρούς που έχουν συμβληθεί από το σύστημα.

Ο υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν προσθήκες στην ΠΦΥ που αφορούν την οδοντιατρική φροντίδα, ενώ για τη φαρμακευτική δαπάνη συμφώνησε ότι υπέρογκη σε ότι αφορά το ΑΕΠ της χώρας. «Το πρόβλημα που έχουμε και έντονα αντιμετωπίζουμε είναι ότι εκτινάσσεται η φαρμακευτική δαπάνη σε ό,τι αφορά τα νέα σκευάσματα. Είναι απαραίτητο να βρεθεί λύση. Χρειάζεται να έρθουμε σε διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρίες» παρατήρησε.

 

Λάθος επιλογές αξίας 100 εκατ. €

ekdhlwshgewrgiadhs fy17

Ανέβασε τους τόνους ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και πρώην Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης για τη μεταρρύθμιση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που πρόκειται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα. Είπε πως πρόκειται «για μια τρύπα στο …νερό».

Χαρακτήρισε «λάθος» την πολιτική απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, να μεταφέρει κρίσιμους πόρους του κρατικού προϋπολογισμού για να φτιάξει ένα σύστημα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), τα ΤΟΜΥ λέγοντας πως «σε κανένα σημείο του κόσμου, κανένα κράτος δεν παίρνει πόρους από τον προϋπολογισμό για να φτιάξει ισχυρά τέτοια συστήματα».

Πρότεινε, πως εάν υπάρχουν 100 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό το χρόνο για την ΠΦΥ, θα έπρεπε να είχαν δοθεί στις έτοιμες μονάδες υγείας που λειτουργούν στον ιδιωτικό τομέα, παρέχοντας τις τριπλάσιες υπηρεσίες στους πολίτες.

«Οι 239 Μονάδες θα καλύπτουν μόνο το 30%, και όχι το 70% του συνόλου του πληθυσμού. Εκτιμώ ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα κληροδοτήσει στους επόμενους πολλά προβλήματα γι’ αυτό θεωρώ ότι έτσι όπως σχεδιάζεται είναι μια τρύπα στο νερό!», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης, εξαπολύοντας βολές κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. για την περικοπή των συντάξεων, την απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ, για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και των αεροδρομίων, ενώ διερωτήθηκε «άραγε με τα ΤΟΜΥ θα πάρετε πιστοποιητικό αριστερής φρονιμότητας;».

Υπεραμύνθηκε της πολιτικής του στο Υπουργείο Υγείας, ως απόρροια των προτάσεων του ΠΟΥ, και μάλιστα δεν έκρυψε την πικρία του διότι τόσο στην Πάτρα όσο και από το σύνολο του ιατρικού κόσμου είχε βρεθεί αντιμέτωπος με μεγάλες αντιδράσεις, λέγοντας πως «ο ΙΣΠ και ο ΠΙΣ οφείλει τουλάχιστον ένα συγγνώμη...», για να προσθέσει, με έμφαση, πως «δεν θέλω να σκεφθώ τι θα γινόταν εάν ήμουν εγώ Υπουργός Υγείας και έδινα τις σημερινές τιμές στις διαγνωστικές εξετάσεις, που είναι οι μισές από αυτές που είχα ορίσει εγώ...».

Προέβλεψε πως το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ θα ψηφιστεί τελικά στη Βουλή, τονίζοντας πως πραγματικός σκοπός του Υπουργείου είναι να κάνει προσλήψεις. Τόνισε πως, με τα 100 εκατ. ευρώ το χρόνο θα μπορούσαν να γίνουν προσλήψεις στα νοσοκομεία όπου οι γιατροί φεύγουν και το ΕΣΥ καταρρέει, καλύπτοντας τις ανάγκες των πολιτών.

Για την απελευθέρωση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) ανέφερε πως μέχρι και το 2015 δεν είχαν βγει στα σούπερ μάρκετ, κάτι που θα συμβεί το 2017.

 

Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές

ekdhlwshgewrgakopoulos fy17

Στη συζήτηση που ακολούθησε και συντόνισε ο εκδότης του «Συμβούλου Επιχειρήσεων» Παναγιώτης Γιαλένιος, υπήρξαν και άλλες παρεμβάσεις που προκάλεσαν αντιδράσεις και οδήγησαν σε ζωηρή αντιπαράθεση για το γνωστό ζήτημα των καθυστερήσεων στις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υγείας. Το 2016 θα αποπληρωθεί στα μέσα του 2017 υπήρξε ο προγραμματισμός εκ μέρους του Οργανισμού

Εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ ο αντιπρόεδρος Τάκης Γεωργακόπουλος ήρθε σε αντιπαράθεση με τον γεν. γραμματέα του Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Κ. Σταυρόπουλο, όταν ο πρώτος υποστήριξε ότι υπάρχουν καταγγελίες για φυσικοθεραπευτές που ζητούν 10 και 15 ευρώ επιπλέον αμοιβή, πέρα του παραπεμπτικού μέσω ΕΟΠΥΥ για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. «Δεν το ξέρω, προσωπικά δεν το έχω κάνει, σκεφτείτε όμως σε τι θέση μπορεί να έρθει ένας επαγγελματίες από τις τεράστιες καθυστερήσεις στις πληρωμές» αποκρίθηκε ο κ. Σταυρόπουλος.

ekdhlwshrizoulhs fy17

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, απάντησε για τις οδοντιατρικές υπηρεσίες, υποστηρίζοντας: «Ποτέ ο ΕΟΠΥΥ δεν χρηματοδότησε τις οδοντιατρικές υπηρεσίες, γιατί ουδέποτε ο Πανελλήνιος Οδοντιατρικός Σύλλογος δεν έβαλε ζήτημα συνεργασίας οι γιατροί των Κέντρων Υγείας να είναι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ, η αιτία ήταν το ύψος των αμοιβών και αποζημιώσεων που θα έδινε ο ΕΟΠΥΥ για κάθε οδοντιατρική πράξη» κι εκτίμησε ότι θα υπάρξουν πιστώσεις στον Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ για οδοντιατρικές πράξεις. Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι δημόσιος και ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να έχουν συνέργειες στον τομέα της υγείας. Ο κ. Γεωργακόπουλος εγκάλεσε τη ΝΔ ότι δεν θέλει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στο δημόσιο χώρο, παρά μόνο στον ιδιωτικό.

Ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ριζούλης, στην παρέμβαση του εξήγησε τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας και για την αναβάθμιση του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας. Απαντώντας στον Άδωνη Γεωργιάδη, σχολίασε ότι «αν και η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει αξιόπιστο σύστημα υγείας όλα τα προηγούμενα χρόνια και με διαφάνεια για τις υπηρεσίες του σε όλους τους πολίτες, παρ’ όλα αυτά το πάρτι που στήθηκε στο χώρο της υγείας κόστισε 80 δισ. δηλαδή το 1/3 περίπου του δημόσιου χρέους, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα αφού οι πολίτες ακόμα στερούνται ό,τι δικαιούνται».

Παρέμβαση υπήρξε από την πλευρά των νοσηλευτών ως ο δεύτερος πολυπληθέστερος κλάδος στο υγειονομικό σύστημα. Μεταξύ άλλων ζήτησαν να αναπτυχθεί η κατ οίκον νοσηλεία, να αξιοποιηθεί το προσωπικό του ΕΟΠΥΥ και ο μεγάλος αριθμός νοσηλευτών που είναι στην ΥΠΕ. Επίσης, για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ, να δοθεί τη δυνατότητα να μετακινηθούν στις νέες δομές νοσηλευτές με πολυετή εμπειρία και να ανανεωθούν σε προσωπικό τα νοσοκομεία που γερνάνε.

Τελευταία Ενημέρωση : Δευτέρα, 19/06/2017

Χορηγοί 6ου Forum Υγείας

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

ΕΛΠΕ

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Επιλογές Σήμερα

Αλέξανδρος Πνευματικός
Συνέντευξη Τύπου για Ημερίδα Κορίνθου 2017 Δικτύου Forum Ανάπτυξης
Παναγιώτης Γιαλένιος
Συνέντευξη Τύπου για Ημερίδα Κορίνθου 2017 Δικτύου Forum Ανάπτυξης
Από την Ημερίδα Πύργου 2017 του Δικτύου Forum Ανάπτυξης
Από την Ημερίδα Πύργου 2017 του Δικτύου Forum Ανάπτυξης
Από την Ημερίδα Πύργου 2017 του Δικτύου Forum Ανάπτυξης
Από την Ημερίδα Πύργου 2017 του Δικτύου Forum Ανάπτυξης
Από την Ημερίδα Πύργου 2017 του Δικτύου Forum Ανάπτυξης
Από την Ημερίδα Πύργου 2017 του Δικτύου Forum Ανάπτυξης
Από την Ημερίδα Πύργου 2017 του Δικτύου Forum Ανάπτυξης

Forum Ανάπτυξης Video Gallery

Forum Ανάπτυξης Φωτογραφικό Αρχείο

 • fa_2013_00025

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2013

 • fa_2009_00012

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2009

 • fa_2010_00007

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2010

 • fa_2013_00024

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2013

 • fa_2005_00030

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2005

 • fa_2006_00040

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2006

 • fa_2013_00013

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2013

 • fa_2009_00024

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2009

 • fa_2011_00004

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2011

 • fa_2013_00023

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2013

 • fa_2015_00030

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2015

 • fa_2013_00030

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2013

 • fa_2006_00020

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2006

 • fa_2010_00031

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2010

 • fa_2013_00012

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2013

 • fa_2006_00001

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2006

 • fa_2011_00011

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2011

 • fa_2013_00007

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2013

 • fa_2014_00021

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2014

 • fa_2009_00028

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2009

 • fa_2012_00022

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2012

 • fa_2005_00013

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2005

 • fa_2013_00011

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2013

 • fa_2016_00001

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2016

 • fa_2005_00014

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2005

 • fa_2015_00042

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2015

 • fa_2013_00010

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2013

 • fa_2006_00037

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2006

 • fa_2013_00005

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2013

 • fa_2009_00008

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2009

 • fa_2011_00008

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2011

 • fa_2014_00003

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2014

 • fa_2006_00042

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2006

 • fa_2006_00044

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2006

 • fa_2013_00009

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2013

 • fa_2016_00034

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2016

 • fa_2013_00035

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2013

 • fa_2015_00008

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2015

 • fa_2005_00023

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2005

 • fa_2012_00018

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2012

 • fa_2010_00019

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2010

 • fa_2012_00035

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2012

 • fa_2011_00024

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2011

 • fa_2009_00013

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2009

 • fa_2012_00030

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2012

 • fa_2007_00004

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2007

 • fa_2005_00015

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2005

 • fa_2007_00016

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2007

 • fa_2013_00003

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2013

 • fa_2016_00002

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2016

 • fa_2012_00025

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2012

 • fa_2010_00002

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2010

 • fa_2015_00015

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2015

 • fa_2010_00001

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2010

 • fa_2011_00028

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2011

 • fa_2008_00005

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2008

 • fa_2011_00029

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2011

 • fa_2007_00026

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2007

 • fa_2012_00015

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2012

 • fa_2015_00020

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2015

 • fa_2006_00038

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2006

 • fa_2009_00007

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2009

 • fa_2008_00012

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2008

 • fa_2015_00005

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2015

 • fa_2009_00020

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2009

 • fa_2010_00020

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2010

 • fa_2012_00034

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2012

 • fa_2016_00031

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2016

 • fa_2015_00035

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2015

 • fa_2011_00027

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2011

 • fa_2013_00029

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2013

 • fa_2012_00014

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2012

 • fa_2008_00015

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2008

 • fa_2015_00033

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2015

 • fa_2006_00013

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2006

 • fa_2008_00020

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2008

 • fa_2006_00024

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2006

   

   

 • fa_2011_00016

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2011

 • fa_2007_00012

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2007

 • fa_2005_00011

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2005

 • fa_2011_00017

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2011

 • fa_2013_00032

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2013

 • fa_2012_00016

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2012

 • fa_2013_00034

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2013

 • fa_2011_00020

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2011

 • fa_2009_00010

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2009

 • fa_2005_00031

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2005

 • fa_2015_00006

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2015

 • fa_2006_00018

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2006

 • fa_2010_00023

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2010

 • fa_2015_00023

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2015

 • fa_2014_00005

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2014

 • fa_2016_00024

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2016

 • fa_2009_00006

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2009

 • fa_2007_00013

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2007

 • fa_2012_00013

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2012

 • fa_2011_00026

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2011

 • fa_2010_00003

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2010

 • fa_2015_00001

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2015

 • fa_2010_00024

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2010

 • fa_2007_00011

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2007

 • fa_2016_00007

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2016

 • fa_2009_00018

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2009

 • fa_2009_00016

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2009

 • fa_2014_00007

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2014

 • fa_2013_00020

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2013

 • fa_2006_00006

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2006

 • fa_2011_00033

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2011

 • fa_2006_00010

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2006

 • fa_2015_00026

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2015

 • fa_2013_00006

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2013

 • fa_2011_00030

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2011

 • fa_2008_00018

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2008

 • fa_2010_00010

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2010

 • fa_2009_00002

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2009

 • fa_2005_00038

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2005

 • fa_2012_00046

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2012

 • fa_2009_00023

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2009

 • fa_2014_00014

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2014

 • fa_2008_00003

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2008

 • fa_2009_00027

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2009

 • fa_2016_00019

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2016

 • fa_2011_00001

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2011

 • fa_2015_00028

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2015

 • fa_2014_00013

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2014

 • fa_2005_00025

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2005

 • fa_2005_00026

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2005

 • fa_2011_00002

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2011

 • fa_2010_00011

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2010

 • fa_2014_00029

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2014

 • fa_2012_00002

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2012

 • fa_2009_00025

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2009

 • fa_2011_00025

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2011

 • fa_2007_00006

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2007

 • fa_2016_00009

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2016

 • fa_2007_00018

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2007

 • fa_2009_00011

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2009

 • /fa_2011_00009

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2011

 • fa_2010_00016

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2010

 • fa_2016_00010

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2016

 • fa_2015_00034

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2015

 • fa_2006_00015

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2006

 • fa_2006_00008

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2006

 • fa_2007_00019

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2007

 • fa_2012_00039

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2012

 • fa_2006_00027

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2006

 • fa_2010_00008

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2010

 • fa_2012_00023

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2012

 • fa_2012_00006

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2012

 • fa_2016_00026

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2016

 • fa_2005_00001

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2005

 • fa_2008_00023

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2008

 • fa_2006_00030

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2006

 • fa_2014_00025

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2014

 • fa_2009_00029

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2009

 • fa_2011_00005

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2011

 • fa_2015_00045

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2015

 • fa_2012_00031

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2012

 • fa_2015_00013

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2015

 • fa_2015_00029

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2015

 • fa_2014_00012

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2014

 • fa_2012_00043

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2012

 • fa_2009_00031

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2009

 • fa_2016_00027

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2016

 • fa_2005_00016

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2005

 • fa_2006_00002

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2006

 • fa_2005_00034

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2005

 • fa_2008_00013

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2008

 • fa_2009_00017

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2009

 • fa_2010_00013

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2010

 • fa_2005_00010

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2005

 • fa_2015_00037

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2015

 • fa_2005_00008

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2005

 • fa_2008_00016

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2008

 • fa_2015_00012

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2015

 • fa_2016_00008

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2016

 • fa_2006_00023

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2006

 • fa_2014_00035

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2014

 • fa_2011_00010

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2011

 • fa_2014_00009

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2014

 • fa_2008_00029

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2008

 • fa_2011_00018

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2011

 • fa_2006_00012

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2006

 • fa_2005_00037

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2005

 • fa_2005_00035

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2005

 • fa_2016_00003

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2016

 • fa_2015_00043

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2015

 • fa_2014_00008

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2014

 • fa_2008_00031

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2008

 • fa_2014_00022

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2014

 • fa_2016_00005

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2016

 • fa_2010_00018

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2010

 • fa_2016_00036

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2016

 • fa_2009_00026

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2009

 • fa_2013_00008

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2013

 • fa_2012_00042

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2012

 • fa_2007_00023

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2007

 • fa_2009_00014

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2009

 • fa_2011_00034

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2011

 • fa_2008_00021

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2008

 • fa_2016_00015

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2016

 • fa_2006_00043

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2006

 • fa_2008_00014

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2008

 • fa_2005_00021

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2005

 • fa_2016_00014

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2016

 • fa_2010_00025

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2010

 • fa_2014_00030

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2014

 • fa_2015_00024

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2015

 • fa_2005_00020

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2005

 • fa_2012_00028

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2012

 • fa_2013_00021

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2013

 • fa_2010_00021

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2010

 • fa_2014_00015

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2014

 • fa_2011_00021

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2011

 • fa_2014_00031

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2014

 • fa_2014_00004

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2014

 • fa_2009_00034

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2009

 • fa_2011_00019

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2011

 • fa_2006_00034

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2006

 • fa_2006_00039

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2006

 • /fa_2008_00017

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2008

 • fa_2009_00001

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2009

 • fa_2006_00005

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2006

 • fa_2015_00022

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2015

 • fa_2007_00014

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2007

 • fa_2014_00033

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2014

 • /fa_2013_00016

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2013

 • fa_2011_00014

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2011

 • fa_2007_00005

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2007

 • fa_2014_00011

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2014

 • /fa_2012_00040

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2012

 • fa_2006_00019

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2006

 • fa_2014_00017

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2014

 • fa_2008_00030

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2008

 • fa_2012_00001

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2012

 • fa_2012_00004

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2012

 • fa_2012_00017

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2012

 • fa_2012_00032

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2012

 • fa_2016_00035

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2016

 • fa_2015_00007

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2015

 • fa_2006_00021

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2006

 • fa_2012_00044

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2012

 • fa_2016_00018

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2016

 • fa_2008_00024

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2008

 • fa_2011_00015

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2011

 • fa_2013_00001

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2013

 • fa_2016_00012

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2016

 • fa_2012_00033

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2012

 • fa_2013_00019

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2013

 • fa_2005_00017

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2005

 • fa_2005_00027

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2005

 • fa_2006_00014

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2006

 • fa_2011_00032

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2011

 • fa_2008_00026

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2008

 • fa_2014_00006

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2014

 • fa_2010_00006

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2010

 • fa_2011_00003

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2011

 • a_2012_00045

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2012

 • fa_2013_00028

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2013

 • fa_2008_00010

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2008

 • fa_2014_00020

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2014

 • fa_2008_00004

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2008

 • fa_2014_00034

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2014

 • fa_2014_00016

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2014

 • fa_2006_00031

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2006

 • fa_2006_00022

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2006

 • fa_2012_00041

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2012

 • fa_2006_00007

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2006

 • fa_2015_00041

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2015

 • fa_2015_00038

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2015

 • fa_2010_00030

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2010

 • fa_2015_00019

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2015

 • fa_2014_00019

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2014

 • fa_2015_00016

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2015

 • fa_2016_00013

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2016

 • fa_2006_00011

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2006

 • fa_2006_00041

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2006

 • fa_2005_00018

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2005

 • fa_2009_00005

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2009

 • fa_2012_00012

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2012

 • fa_2006_00025

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2006

 • fa_2005_00003

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2005

 • fa_2012_00024

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2012

 • /fa_2007_00010

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2007

 • fa_2008_00025

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2008

 • fa_2015_00010

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2015

 • fa_2010_00015

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2010

 • fa_2012_00011

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2012

 • fa_2008_00008

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2008

 • fa_2015_00014

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2015

 • fa_2012_00026

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2012

 • fa_2010_00012

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2010

 • fa_2006_00026

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2006

 • fa_2013_00031

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2013

 • fa_2010_00009

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2010

 • fa_2007_00003

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2007

 • fa_2014_00024

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2014

 • fa_2015_00040

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2015

 • fa_2011_00007

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2011

 • fa_2005_00007

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2005

 • fa_2013_00004

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2013

 • fa_2011_00013

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2011

 • fa_2010_00017

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2010

 • fa_2010_00026

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2010

 • fa_2007_00028

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2007

 • fa_2010_00029

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2010

 • fa_2013_00022

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2013

 • fa_2015_00003

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2015

 • fa_2009_00030

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2009

 • fa_2008_00009

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2008

 • fa_2012_00029

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2012

 • fa_2005_00024

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2005

 • fa_2016_00011

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2016

 • fa_2006_00036

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2006

 • fa_2005_00012

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2005

 • fa_2010_00004

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2010

 • /fa_2012_00038

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2012

 • fa_2011_00023

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2011

 • fa_2006_00029

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2006

 • fa_2016_00020

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2016

 • /fa_2007_00017

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2007

 • fa_2007_00002

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2007

 • fa_2015_00025

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2015

 • fa_2016_00004

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2016

 • fa_2005_00002

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2005

 • fa_2008_00022

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2008

 • fa_2016_00023

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2016

 • fa_2014_00010

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2014

 • fa_2009_00003

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2009

 • /fa_2012_00037

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2012

 • fa_2006_00028

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2006

 • fa_2011_00006

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2011

 • /fa_2007_00008

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2007

 • fa_2009_00022

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2009

 • fa_2005_00005

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2005

 • fa_2008_00001

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2008

 • fa_2009_00033

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2009

 • /fa_2007_00020

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2007

 • fa_2015_00036

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2015

 • fa_2006_00004

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2006

 • fa_2015_00017

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2015

 • fa_2015_00009

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2015

 • fa_2008_00011

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2008

 • fa_2009_00032

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2009

 • fa_2007_00022

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2007

 • fa_2006_00003

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2006

   

 • fa_2012_00007

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2012

 • fa_2015_00021

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2015

 • fa_2008_00019

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2008

 • fa_2014_00026

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2014

 • fa_2016_00025

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2016

 • fa_2016_00028

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2016

 • fa_2016_00021

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2016

 • fa_2016_00017

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2016

 • fa_2007_00027

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2007

 • /fa_2007_00021

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2007

 • fa_2005_00019

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2005

 • fa_2015_00032

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2015

 • fa_2006_00017

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2006

 • /fa_2013_00036

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2013

 • fa_2008_00028

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2008

 • fa_2012_00019

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2012

 • fa_2016_00022

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2016

 • fa_2016_00016

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2016

 • fa_2006_00035

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2006

 • fa_2011_00022

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2011

 • fa_2008_00006

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2008

 • fa_2013_00018

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2013

 • fa_2008_00007

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2008

 • fa_2014_00018

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2014

 • fa_2009_00021

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2009

 • fa_2015_00004

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2015

 • fa_2012_00008

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2012

 • fa_2006_00009

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2006

 • fa_2007_00024

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2007

 • fa_2006_00033

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2006

 • fa_2012_00010

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2012

 • fa_2011_00031

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2011

 • fa_2015_00011

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2015

 • fa_2015_00002

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2015

 • fa_2014_00027

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2014

 • fa_2016_00029

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2016

 • fa_2009_00009

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2009

 • fa_2013_00017

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2013

 • fa_2016_00032

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2016

 • fa_2012_00009

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2012

 • fa_2012_00027

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2012

 • fa_2012_00003

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2012

 • fa_2014_00001

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2014

 • fa_2012_00020

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2012

 • fa_2005_00022

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2005

 • a_2005_00032

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2005

 • fa_2016_00006

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2016

 • fa_2013_00015

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2013

 • fa_2015_00039

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2015

 • fa_2005_00033

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2005

 • fa_2008_00027

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2008

 • fa_2013_00027

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2013

 • fa_2005_00009

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2006

 • fa_2009_00015

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2009

 • fa_2008_00002

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2008

 • fa_2015_00044

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2015

 • fa_2005_00028

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2005

 • fa_2010_00022

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2010

 • fa_2007_00015

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2007

 • fa_2005_00036

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2005

 • fa_2005_00004

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2005

 • fa_2006_00032

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2006

 • /fa_2007_00007

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2007

 • fa_2010_00028

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2010

 • fa_2007_00025

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2007

 • fa_2012_00021

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2012

 • fa_2016_00033

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2016

 • fa_2014_00002

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2014

 • fa_2010_00005

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2010

 • fa_2013_00033

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2013

 • fa_2013_00002

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2013

 • fa_2016_00030

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2016

 • fa_2011_00012

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2011

 • fa_2010_00014

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2010

 • fa_2005_00029

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2005

 • fa_2007_00029

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2007

 • fa_2009_00019

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2009

 • fa_2006_00016

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2006

 • fa_2009_00004

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2009

 • fa_2015_00031

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2015

 • fa_2014_00028

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2014

 • /fa_2007_00009

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2007

 • fa_2014_00023

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2014

 • fa_2013_00026

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2013

 • fa_2012_00005

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2012

 • fa_2015_00018

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2015

 • fa_2007_00001

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2007

 • fa_2013_00014

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2013

 • fa_2005_00006

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2005

 • fa_2014_00032

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2014

 • fa_2010_00027

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2010

 • fa_2015_00027

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2015

 • fa_2012_00036

  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας 2012

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine