Μέτρα ανακούφισης και ενίσχυσης των επενδύσεων στην χώρα μας ζητούν οι παραγωγικές τάξεις

node 1Μείωση των φόρων, αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της συνέπειας του κράτους, ελκυστικό πλαίσιο επενδύσεων για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και κινητικότητα στην αγορά που θα συμπαρασύρει ανοδικά τους μισθούς και τις συντάξεις, είναι ορισμένες από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την αλλαγή πορείας της χώρας με έμφαση στην οικονομία.

Αυτό το μήνυμα εστάλη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποίησε ο Τομέας των Παραγωγικών Τάξεων ΝΟΔΕ ΝΔ Αχαΐας με θέμα: «Οι παραγωγικές τάξεις ζητούν αλλαγή πορείας σε όλους τους τομείς» στο πλαίσιο του 20ου Φόρουμ Ανάπτυξης που διοργάνωσε ο «Σ.Ε.» το μεσημέρι της περ. Κυριακής, στο ξενοδοχείο «Αστήρ».

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του προέδρου της ΝΟΔΕ ΝΔ Αχαΐας Ανδρέα Μαζαράκη, ο οποίος ανέφερε πως στόχος της ΝΔ είναι η όσμωση με την κοινωνία και να δοθούν τα εφόδια στη νέα γενιά να προσφέρει στον τόπο της.

«Πρέπει να σταματήσει ο κατήφορος που έχει πάρει η πατρίδα μας! Οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι έχουν στραγγαλίσει τους πάντες οδηγώντας τους στην απόγνωση», ανέφερε με έμφαση ο Τομεάρχης Παραγωγικών Τάξεων της ΝΟΔΕ Αχαΐας, Νικόλαος Καρακίτσος στην εισήγησή του, θέτοντας παράλληλα μια σειρά από προβληματισμούς για τα σημερινά προβλήματα της οικονομίας και κατέθεσε προτάσεις για την αξιοποίηση όλων των παραγωγικών τομέων της χώρας μας, για τη δημιουργία εθνικού πλούτου.

Εστίασε στον αγροκτηνοτροφικό τομέα που αποτελεί, όπως είπε, τη δεύτερη πηγή πλούτου της χώρας μας ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι έχει μειωθεί η παραγωγή μας εφόσον ούτε τις μισές εκτάσεις δεν καλλιεργούν οι αγρότες μας!

«Πρέπει να βοηθήσουμε για να μειωθεί το κόστος καλλιέργειας και να γίνουμε αυτάρκεις στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας στην καλλιέργεια και την κτηνοτροφία αφενός να έχουν δουλειά στις εστίες τους, αφετέρου, να πετύχουμε τον στόχο μας που είναι η αύξηση της παραγωγής! Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η καινοτομία και η τεχνολογία», ανέφερε ο κ. Καρακίτσος. Για μια ακόμη φορά, έθιξε το «εθνικό» θέμα, για το οποίο αγωνίζεται επί 20 χρόνια, δηλαδή την αναγκαιότητα στήριξης των ελληνικών προϊόντων και επιχειρήσεων και ζήτησε από την πολιτεία να θεσπιστεί μάθημα για την στήριξη των ελληνικών και τοπικών προϊόντων στο εκπαιδευτικό σύστημα, όπως γίνεται στην Ισπανία.

Για τον τουρισμό, πρότεινε πως εκτός από τη βελτίωση των υποδομών θα πρέπει να μειωθεί ο Φ.Π.Α στα νησιά και να παραμείνει η νεολαία στη χώρα μας και να ανακοπεί το κύμα φυγής στο εξωτερικό.

node 5

 Φορτσάκης: «Δυσοίωνο το μέλλον»

«Η αύξηση της φορολογίας έχει λάβει εξωφρενικές διαστάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει να βρει χρήματα μόνον μέσα από τους φόρους. Υπάρχει πλήρης αδιαφορία για την υπεραφαίμαξη των πολιτών και για τα φέσια του Δημοσίου, το οποίο έχει κηρύξει στάση πληρωμών. Το 2018 αναμένεται αύξηση της φορολογίας και το μέλλον θα είναι εξαιρετικά δυσοίωνο», ανέφερε ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, τ. πρύτανης Θεόδωρος Φορτσάκης τονίζοντας πως το κράτος βρίσκεται υπό διάλυση.

Παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία παρατηρείται σημαντική στέρηση είσπραξης των φόρων, εξαιτίας της «υπερκόπωσης» των πολιτών, ενώ έκρουσε τον κώδωνα λέγοντας πως τα καθαρά έσοδα μειώθηκαν κατά 2,8 δις ευρώ διαβλέποντας πως στο μέλλον η κατάσταση θα είναι πιο επιβαρυμένη, ενώ εκτίμησε πως η πρόβλεψη για ανάπτυξη δεν θα υπερβεί το 2%.

Εκτός από την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων αναφέρθηκε και στους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές σε βάρος της ακίνητης περιουσίας τονίζοντας πως η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση μετά την Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία και κάλεσε την κυβέρνηση να «σταματήσει τις ακρότητες».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της ΝΔ τόνισε πως προβλέπει σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών με περιορισμό της σπατάλης και ενίσχυση των επενδύσεων καθώς επίσης μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια προς ανακούφιση των πολιτών.

«Είναι αναγκαίο να αλλάξει η οικονομική πολιτική με πυλώνες τη μεταρρύθμιση στην φορολογία, την αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, την στήριξη των ΜμΕ, την επέκταση της ψηφιακής επικοινωνίας στο Δημόσιο, αδειοδότηση για επενδύσεις με γρήγορες και απλές διαδικασίες, κ.ά.

Παράλληλα, ανέφερε πως θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές στην παιδεία, στην αγροτική οικονομία, στην εφαρμογή καινοτομίας και τεχνολογίας, στην ενίσχυση του τουρισμού, στην αξιοποίηση των ενεργειακών τομέων, που θα συμβάλλουν στην αλλαγή πορείας του τόπου.

Προοπτικές για τους νέους

Στην απουσία μεταρρυθμίσεων, που αποφαίνεται σε βάρος της εξυπηρέτησης των πολιτών και έχει αρνητικές συνέπειες στην εθνική οικονομία επικεντρώθηκε στην ομιλία του ο τέως Υφυπουργός Οικονομικών Γεώργιος Μαυραγάνης. Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την «μεγάλη φορολογία και την αναξιοκρατία» λέγοντας πως οι επιβαρύνσεις θα συνεχιστούν το 2019 και το 2020.

«Θέλουμε την Ελλάδα που προοδεύει, που βοηθά και αναπτύσσει την ιδιωτική επιχειρηματικότητα, που μπορεί να γίνει πρότυπο», ανέφερε και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις μεταρρυθμίσεις που έκανε ο ίδιος ως πρώην Υφυπουργός Οικονομικών, όπως την συρρίκνωση των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών.

«Χρειάστηκε να κλείσουν εφορίες, από τις 290 έγιναν σε 120, με κόστος, με αντιπαράθεση, αλλά καταφέραμε να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης. Κάναμε μεταρρυθμίσεις, αλλάξαμε πράγματα, βελτιώσαμε τις υπηρεσίες. Επίσης, με σκληρή διαπραγμάτευση μειώσαμε τους φόρους και είχαμε προγραμματίσει στην περαιτέρω μείωση με μοναδικό μέτρο την αύξηση του ΦΠΑ στον Τουρισμού. Αντ’ αυτού αυξήθηκαν οι φόροι, προκάλεσαν ύφεση και δεν διαπραγματεύτηκαν τίποτα», τόνισε με έμφαση ο κ. Μαυραγάνης.

Σημείωσε πως σήμερα έχουν ενταθεί τα προβλήματα, όπως τα κόκκινα δάνεια, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, το κόστος για τους αγρότες, οι ασφαλιστικές εισφορές.

«Χρειάζεται δυνατή αξιοκρατική δημόσια διοίκηση, διευκόλυνση μικρής, μεσαίας και μεγάλης επιχειρηματικότητας, επέκταση της ψηφιακής επικοινωνίας στο Δημόσιο, αλλαγή αδειοδότησης των επιχειρήσεων, αλλαγές στην παιδεία, στόχευση σε τομείς όπως ο πρωτογενής τομέας (αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής), έμφαση στην ναυτιλία, τον τουρισμό, την καινοτόμο τεχνολογία, σωστές κινήσεις στον ενεργειακό τομέα, κ.ά.», κατέληξε.

Παίρνοντας τη σκυτάλη ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Ανδρέας Κατσανιώτης τόνισε πως η Ν.Δ. θα προχωρήσει στην κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί, ο οποίος όπως είπε, όχι μόνο δεν έφερε κανένα έσοδο αλλά αύξησε την μαύρη εργασία και την φοροδιαφυγή.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αναγκαιότητα κατάρτισης και την εκπαίδευσης των νέων αγροτών, αλλά και της εισαγωγής της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην αγροτική ανάπτυξη και παραγωγή ως σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας.

«Μισό εκατομμύριο Έλληνες έφυγαν από τη χώρα μας για να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νικόλαος Σιαδήμας, μέλος της ΟΝΝΕΔ και υπεύθυνος επιστημονικών φορέων και παραγωγικών τομέων θίγοντας το μεγάλο πρόβλημα της φυγής των νέων.

«Η αναξιοκρατία, το υψηλό ποσοστό εργασίας, η έλλειψη προοπτικής είναι από τους βασικότερους παράγοντες, που ωθούν τους νέους στο εξωτερικό. Οφείλουμε να συνθέσουμε τις δυνάμεις μας και να κρατήσουμε τους νέους στην Ελλάδα, προσφέροντας τους δουλειά και λύσεις στα προβλήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έκρουσε, δε, τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως «η χώρα γερνά επικίνδυνα, τάση που θα επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια και χωρίς το παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε ανάκαμψη».

node 2

Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Αχαΐας Θανάσης Νταβλούρος υπογράμμισε την αναγκαιότητα διαμόρφωσης κλίματος ασφάλειας και πάταξης της ανομίας για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και της διαμόρφωσης συνθηκών ανάπτυξης.

Τόνισε πως σήμερα στην χώρα μας επικρατεί αίσθημα ανασφάλειας στην κοινωνία και συμπλήρωσε ότι «η αντιμετώπιση της φτώχειας, της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού πρέπει να είναι στον πυρήνα».

Η αγωνία ιδίως των νέων για τον μέλλον τους στο ζοφερό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα κυριάρχησε και στον διάλογο που ακολούθησε από το πολυάριθμο ακροατήριο.

Τέλος, να αναφερθεί πως μήνυμα εστάλη από τον τομεάρχη Παραγωγικών Τάξεων Λευτέρη Αυγενάκη επισημαίνοντας πως το μεγάλο διακύβευμα για την ΝΔ είναι η έξοδος της χώρας μας από την κρίση.

Τελευταία Ενημέρωση : Παρασκευή, 01/12/2017

Χορηγοί Ημερίδας Κεφαλονιάς

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Επιλογές Σήμερα

Αλέξανδρος Πνευματικός
Συνέντευξη Τύπου για Ημερίδα Κορίνθου 2017 Δικτύου Forum Ανάπτυξης
Παναγιώτης Γιαλένιος
Συνέντευξη Τύπου για Ημερίδα Κορίνθου 2017 Δικτύου Forum Ανάπτυξης
Από την Ημερίδα Πύργου 2017 του Δικτύου Forum Ανάπτυξης
Από την Ημερίδα Πύργου 2017 του Δικτύου Forum Ανάπτυξης
Από την Ημερίδα Πύργου 2017 του Δικτύου Forum Ανάπτυξης
Από την Ημερίδα Πύργου 2017 του Δικτύου Forum Ανάπτυξης
Από την Ημερίδα Πύργου 2017 του Δικτύου Forum Ανάπτυξης
Από την Ημερίδα Πύργου 2017 του Δικτύου Forum Ανάπτυξης
Από την Ημερίδα Πύργου 2017 του Δικτύου Forum Ανάπτυξης

Δείτε το κανάλι μας στο YouTube

Εικονομηνύματα Forum Ανάπτυξης

banner forum 2016

 

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine