Το νέο πρόγραμμα CLLD/LEADER και ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών

achaiaΗ συμβολή των κοινωνικών και οικονομικών φορέων της υπαίθρου στον σχεδιασμό και την υλοποίηση αναπτυξιακών στρατηγικών, ο θεσμός των αναπτυξιακών εταιρειών και το νέο πρόγραμμα CLLD/LEADER βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης της Αχαΐα Αναπτυξιακή Α.Ε. , στο πλαίσιο του 20ουForum Ανάπτυξης / MoneyShow Πάτρας 2017. Τίτλος της: «H συμβολή των τοπικών κοινωνιών στην ανάπτυξη της Ελληνικής υπαίθρου και ο ρόλος των Αναπτυξιακών Εταιρειών. Το παράδειγμα της Αχαΐα Αναπτυξιακή Α.Ε. και το νέο πρόγραμμα CLLD/LEADER 2014 – 2020».

achaia 3

Χαιρετισμό στη αρχή της εκδήλωσης απηύθυνε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Αχαΐα Αναπτυξιακή Α.Ε. , Δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς, ο οποίος   τόνισε τον σπουδαίο ρόλο των τοπικών κοινωνιών στην τοπική ανάπτυξη και τη συμβολή τους σε αυτή «καθώς είναι αυτές που υποβάλουν τα αιτήματα, θέτουν τις διεκδικήσεις, προγραμματίζουν, σχεδιάζουν και ο ρόλος τους είναι κρίσιμος και στην υλοποίηση».

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, στον σύντομο χαιρετισμό του μίλησε για τη σημασία και τη χρησιμότητα μιας ενιαίας στρατηγικής για την ύπαιθρο. «Πάνω από το 35% του νέου προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης θα υλοποιηθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και έχουμε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στα προγράμματα της υπαίθρου» επεσήμανε.

Η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου εκτίμησε πως «αν πράγματι σε αυτή τη χώρα ενδιαφερόμαστε να έχουμε μια πραγματική και ουσιαστική παραγωγική ανασυγκρότηση, πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να συμβάλουν αποφασιστικά σε αυτό και να ξεκινήσει από κάτω προς τα πάνω».

« Είναι χρήσιμο να ακούμε τους ειδικούς αλλά πιο χρήσιμο είναι να τους δίνουμε και τα απαραίτητα εργαλεία» ανέφερε στο χαιρετισμό του, ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Ανδρέας Κατσανιώτης.

achaia 1

Ο Γιώργος Αμανατίδης, Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. – ΑΝΚΟ & Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Leader στάθηκε ιδιαίτερα στη «φιλοσοφία» τη λειτουργία και τη συμβολή των πολυμετοχικών Αναπτυξιακών Ανωνύμων Εταιρειών στην περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη. Όπως είπε οι Αναπτυξιακές «λειτουργούν σε Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο ως πυρήνες συγκέντρωσης τεχνογνωσίας και νέων ανθρώπων, με αγάπη και απόφαση να μείνουν και να προσφέρουν στον τόπο τους. Αποτελούν μία «δικτυωμένη εγκατεστημένη δύναμη γνώσης» που διαχέεται στο σύνολο της χώρας και είναι διαθέσιμη για άμεση παραγωγή έργου.

Τα παραπάνω αναδεικνύουν τη χρησιμότητά τους στο σχεδιασμό και υλοποίηση των πολιτικών στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 όπου η «φιλοσοφία LEADER» την οποία εφαρμόζουν για είκοσι συνεχή χρόνια προβλέπεται, πλέον, όχι μόνο για την αγροτική ανάπτυξη αλλά και στην περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη».

Η Ηρώ Τσιμπρή, Γενική Διευθύντρια της Αχαΐα Αναπτυξιακή και Συντονίστρια του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER 2014 – 2020 για τον νομό Αχαΐας, επεσήμανε τις καινοτομίες που εισήγαγε το πρόγραμμα LEADER μέσω της «από κάτω προς τα πάνω προσέγγισης», της συλλογικής δράσης και του ολοκληρωμένου χαρακτήρα των πολιτικών. Σημείωσε ότι το νέο πρόγραμμα CLLD/LEADER για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020 αποβλέπει στην «Ολοκληρωμένη ανάπτυξη και βιώσιμη ανταγωνιστικότητα του αγροτικού χώρου με βασικό όχημα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροδιατροφικού συστήματος και την ανάδειξη του πολυλειτουργικού χαρακτήρα των αγροτικών περιοχών»

Επιπρόσθετα, εκτίμησε ότι «ο ρόλος των αναπτυξιακών εταιριών και ο αποκεντρωμένος χαρακτήρας του LEADER έχουν συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της Περιφέρειας και στην ευρεία ενημέρωση – ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τις πολιτικές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Συμπερασματικά υπογράμμισε ότι « η κοινωνική και οικονομική συμβολή του LEADER στην ανάπτυξη της υπαίθρου ήταν κατά γενική ομολογία πολύ μεγαλύτερη, σε σχέση με τους πόρους που διέθετε και αποτελούσαν πάντα ένα μικρό ποσοστό των πόρων των προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης».

Ο Θανάσης Πετρόπουλος, Γεωπόνος και Στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ανέπτυξε το θέμα «Καινοτομία και Ελληνική Γεωργία».

«Η καινοτομία δεν είναι έρευνα αλλά αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων ή άλλων ανακαλύψεων» επεσήμανε και παρουσίασε παραδείγματα καινοτομίας στην ελληνική γεωργία της περίοδο της κρίσης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σημείο ήταν αυτό της παρουσίασης των δυνατοτήτων υποστήριξης της καινοτομίας από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020 μέσα από το υπομέτρο 16.1/16.2: «Ίδρυση και λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων της ΕΣΚ για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας» και τις αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις.

Το υπομέτρο 16.1/16.2 ,περιλαμβάνει δυο δράσεις:

Δράση 1: Ίδρυση (δυνητικών ) Επιχειρησιακών Ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξη Καινοτομίας (ΕΣΚ) για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας

Δράση 2: Υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου των επιχειρησιακών ομάδων (Ε.Ο.) της ΕΣΚ για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας.

Τους σκοπούς, το έργο, και την θετική συνεισφορά στην οικονομία και κοινωνία της υπαίθρου που έχει επιτελέσει μέχρι σήμερα η Αχαΐα Αναπτυξιακή Α.Ε. παρουσίασε ο οικονομολόγος και στέλεχος της Αναπτυξιακής Σωτήρης Λεπενιώτης στο πλαίσιο της ομιλία του με θέμα: «Αχαΐα Αναπτυξιακή Α.Ε. 20 χρόνια προσφοράς στην ανάπτυξη της υπαίθρου.

achaia 2

Η Αχαΐα Αναπτυξιακή Α.Ε. ιδρύθηκε το 1997 και το 1998 ξεκίνησε την υλοποίηση της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADERII. Βασική επιδίωξη της εταιρείας είναι ο σχεδιασμός και υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, με αποτελεσματικότητα και διαφάνεια. Η έδρα της βρίσκεται στα Καλάβρυτα, ενώ υποκατάστημα λειτουργεί και στην Πάτρα. Μέτοχοι της εταιρείας είναι όλοι οι Δήμοι του νομού Αχαΐας και οι σημαντικότεροι συλλογικοί οικονομικοί φορείς.

Επισημάνθηκε ότι οι χρηματοδοτήσεις που μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει διαχειριστεί αφορούν ιδιωτικές επενδύσεις στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα της οικονομίας με έμφαση στην μεταποίηση τροφίμων και τον αγροτουρισμό, έργα δημόσιου χαρακτήρα που ενισχύουν κυρίως την πολιτιστική και περιβαλλοντική κληρονομιά των τοπικών περιοχών ενώ τέλος έχουν υλοποιηθεί διατοπικές και διακρατικές συνεργασίες με έμφαση σε προγράμματα που αναδεικνύουν την τοπική ταυτότητα και ενδυναμώνουν την κοινωνική συνοχή.

Η Αχαΐα Αναπτυξιακή Α.Ε. στα είκοσι χρόνια (20) λειτουργίας της έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει προγράμματα περίπου 50 εκ. ευρώ. Το εύρος αυτών των παρεμβάσεων αφορά όλους τους κλάδους της τοπικής οικονομίας πλην του πρωτογενούς τομέα. Ενδεικτικά έχουν δημιουργηθεί 600 νέες κλίνες στον τομέα του αγροτουρισμού, έχουν ιδρυθεί η εκσυγχρονιστεί περισσότερες από 40 επιχειρήσεις στο τομέα της αγροδιατροφής ενώ έχουν εκτελεστεί περίπου 90 δημόσια έργα κοινωφελούς χαρακτήρα.

Τέλος ο κ. Λεπενιώτης επισήμανε ότι «πέρα από την παράθεση ποσοτικών μεγεθών μεγαλύτερη αξία έχει η ποιοτική συμβολή της εταιρείας στην οικονομική ανάπτυξη του νομού». Έγινε για παράδειγμα αναφορά στον τομέα του τουρισμού όπου η εφαρμογή των προγραμμάτων LEADER και ΟΠΑΑΧ συνέβαλε στην ποιοτική αναβάθμιση των καταλυμάτων καθώς υπήρχαν συγκεκριμένες ποιοτικές προδιαγραφές για την ένταξη σε αυτά τα προγράμματα. Ενισχύθηκαν επίσης επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού που εμπλούτισαν τις προσφερόμενες τουριστικές υπηρεσίες καθώς και έργα δημόσιου χαρακτήρα που ανέδειξαν την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά των περιοχών.

Η Μάριαν Σπίγγου και Σίσσυ Τζελεπίδου (Grapefool – Σύμβουλοι Επικοινωνίας, Μarketing & Οινοτουρισμού) μίλησαν για τις ευκαιρίες ανάπτυξης που δίνει ο οινοτουρισμός στις τοπικές κοινωνίες, φέρνοντας παραδείγματα καλών πρακτικών στην Ελλάδα, ανάμεσα στις οποίες και τα Οινοξένεια στην Αιγιάλεια.

Ο Παναγιώτης Μπουτόπουλος, Γεωπόνος και στέλεχος της Αχαΐα Αναπτυξιακή Α.Ε ανέφερε ότι πλέον στο πρόγραμμα εντάσσονται και δράσεις αλιείας και το CLLD/LEADER 2014 – 2020 αφορά ολόκληρο το νομό Αχαΐας, με εξαίρεση την Πάτρα. Το πρόγραμμα είναι πολυτομεακό ως προς τις δράσεις που χρηματοδοτεί και πολυταμειακό, αφού χρηματοδοτείται πια από δύο ευρωπαϊκά ταμεία (ΕΓΤΑΑ και ΕΤΘΑ). Η χρηματοδότηση του προγράμματος προέρχεται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 Από το Γεωργικό Ταμείο με 7.400.000 ευρώ Δημόσια Δαπάνη και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑλΘ) 2014-2020 από το Ταμείο Αλιείας με 2.750.000 ευρώ Δημόσια Δαπάνη.

Οι δράσεις ιδιωτικού χαρακτήρα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν μεταξύ άλλων σχετίζονται με:

 • Μεταφορά γνώσεων & ενημέρωσης σε ΜΜΕ αγροτικών περιοχών
 • Μεταποίηση, εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με αποτέλεσμα γεωργικό προϊόν
 • Μεταποίηση, εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με αποτέλεσμα μη γεωργικό προϊόν
 • Μεταποίηση και εμπορία αλιευτικών προϊόντων
 • Ανάπτυξη συμπληρωματικών δραστηριοτήτων από αλιείς (π.χ. αλιευτικός τουρισμός)
 • Ενίσχυση επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού (π.χ. καταλύματα, εστίαση, υπηρεσίες τουρισμού-εναλλακτικού τουρισμού)
 • Ενίσχυση επενδύσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του αγροτικού πληθυσμού (π.χ. παιδικοί σταθμοί, χώροι αθλητισμού, πολιτιστικά κέντρα κλπ.)
 • Ιδιωτικές επενδύσεις στους τομείς της βιοτεχνίας, χειροτεχνίας, παραγωγής ειδών μετά την 1η μεταποίηση και του εμπορίου
 • Οικοτεχνία και πολυ-λειτουργικά αγροκτήματα

Το πρόγραμμα στον τομέα των δράσεων δημόσιου χαρακτήρα χρηματοδοτεί:

 • Βασικές υποδομές μικρής κλίμακας και εξοικονόμηση ενέργειας σε χρησιμοποιούμενα δημόσια κτίρια
 • Τοπικές βασικές υπηρεσίες για τον αγροτικό πληθυσμό (π.χ. παιδικοί σταθμοί, αγροτικά ιατρεία, αθλητικές υποδομές, κλπ.)
 • Υπηρεσίες και υποδομές αναψυχής, ανάπλασης, τουριστικές πληροφορίες και τουριστικές υποδομές μικρής κλίμακας (π.χ. σημάνσεις, κοινόχρηστοι χώροι, προβολή-προώθηση περιοχών, ποδηλατικές διαδρομές κλπ.)
 • Ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων («άυλες» ενέργειες)
 • Επενδύσεις που συνδέονται με τον πολιτισμό, την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης
 • Δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών (αλιευτικές υποδομές, υποδομές τουριστικών δραστηριοτήτων, ανάδειξη περιοχών φυσικού κάλλους-αξιοθέατων-μνημείων, υποδομές για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τον πολιτισμό.

Επιπλέον, ευνοεί και προβλέπει τις συνεργασίες μεταξύ διαφορετικών παραγόντων, π.χ. μεταξύ επιχειρήσεων, συνεταιρισμών, ερευνητικών ιδρυμάτων, εργαστηρίων, επιστημονικών και τεχνικών συμβούλων , για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, πρακτικών, διεργασιών και τεχνολογιών στον τομέα των τροφίμων, για τη διοργάνωση κοινών μεθόδων εργασίας, κοινή χρήση εγκαταστάσεων πόρων, καθώς και κοινή ανάπτυξη /ή εμπορία τουριστικών υπηρεσιών που συνδέονται με τον αγροτουρισμό, εξήγησε ο κ. Μπουτόπουλος.

Τελευταία Ενημέρωση : Τρίτη, 28/11/2017

Χορηγοί Ημερίδας Κεφαλονιάς

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Επιλογές Σήμερα

Αλέξανδρος Πνευματικός
Συνέντευξη Τύπου για Ημερίδα Κορίνθου 2017 Δικτύου Forum Ανάπτυξης
Παναγιώτης Γιαλένιος
Συνέντευξη Τύπου για Ημερίδα Κορίνθου 2017 Δικτύου Forum Ανάπτυξης
Από την Ημερίδα Πύργου 2017 του Δικτύου Forum Ανάπτυξης
Από την Ημερίδα Πύργου 2017 του Δικτύου Forum Ανάπτυξης
Από την Ημερίδα Πύργου 2017 του Δικτύου Forum Ανάπτυξης
Από την Ημερίδα Πύργου 2017 του Δικτύου Forum Ανάπτυξης
Από την Ημερίδα Πύργου 2017 του Δικτύου Forum Ανάπτυξης
Από την Ημερίδα Πύργου 2017 του Δικτύου Forum Ανάπτυξης
Από την Ημερίδα Πύργου 2017 του Δικτύου Forum Ανάπτυξης

Δείτε το κανάλι μας στο YouTube

Εικονομηνύματα Forum Ανάπτυξης

banner forum 2016

 

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine