Η Πάτρα αλλάζει προς το καλύτερο παρά τα εμπόδια

kolaitisMια αναδρομή σε δύσκολους καιρούς έγινε με αφορμή το ομότιτλο βιβλίο του Σοφοκλή Κολαΐτη, το οποίο παρουσιάστηκε την Κυριακή στο πλαίσιο του Ελεύθερου Βήματος του 20ου Forum Ανάπτυξης/ Money Show Πάτρας 2017. Το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Το Δόντι» καλύπτει μια δημιουργική περίοδο 20 και πλέον ετών, από το 1994, οπότε και ο κ. Κολαΐτης ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Διευθυντή στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος και την έκδοση του τριμηνιαίου δελτίου του.

Το βιβλίο περιλαμβάνει αναφορές σε δράσεις και γεγονότα γύρω από την ανάπτυξη της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας. Μέσα από τα κείμενα καταγράφονται οι αρνητικές επιπτώσεις της αποβιομηχάνισης της Πάτρας, η οποία είχε αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης. Ο συγγραφέας αναδεικνύει επίσης μέσα από αυτό πρωτοβουλίες, για την αντιμετώπιση τους ενώ είναι εμφανής και η αγάπη του για τον πολιτισμό.

kolaitis 2

Την εκδήλωση άνοιξε ο διοργανωτής του Forum και εκδότης της εβδομαδιαίας οικονομικής εφημερίδας «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» Παναγιώτης Γιαλένιος ο οποίος αναφέρθηκε στη μακρά γνωριμία του με τον κ. Κολαΐτη. «Το βιβλίο αναδεικνύει το πολιτιστικό πρόσωπο του Σοφοκλή Κολαΐτη και είναι από τους ανθρώπους της πόλης που συνέβαλαν καθοριστικά στη δημιουργία θεσμών σε αυτό τον τόπο και αυτό είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα παράσημά του και αξίζει τον κόπο αυτό ν΄ αναδειχθεί αλλά και να τιμηθεί περισσότερο. Θεωρώ ότι το περιεχόμενο του βιβλίου μας αφορά όλους και είναι πολύ επίκαιρο για τους καιρούς που ζούμε».

kolaitis 4

Στους ομιλητές ήταν ο συνεργάτης του και οικονομολόγος Θανάσης Κούστας. Ο κ. Κούστας μίλησε για τη γνωριμία και τη συνεργασία τους στον ΣΕΒ και ανέφερε ότι ο κ. Κολαΐτης κατέγραφε στο περιοδικό όλο το οικονομικό περιβάλλον της εποχής, αναδεικνύοντας έγκαιρα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής. Ως παράδειγμα έφερε το εμπορικό λιμάνι το οποίο ακόμα η πόλη δεν έχει αποκτήσει, τους οδικούς άξονες, το φράγμα Πείρου – Παράπειρου, αλλά και το φυσικό αέριο.

Ο εκδότης του βιβλίου Ανδρέας Τσιλίρας ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας «Η λέξη «συνέργειες» εκτός από ευχή για το Forum είναι όμως και το κεντρικό στοιχείο του βιβλίου για το οποίο σήμερα συζητάμε. Ίσως φαντάζει αντιφατικό, μια και στην ουσία μιλάμε για τη δράση και το πείσμα ενός ανθρώπου, του Σοφοκλή Κολαΐτη, όμως απ’ όσα καταγράφονται στις απόψεις και στο αρχειακό υλικό και απ’ όσα μαντεύουμε μέσα από τις φωτογραφίες του βιβλίου, προκύπτει αβίαστα ένα ηθικό δίδαγμα: Δεν έχουμε καμία τύχη να πετύχουμε κάτι αν δεν επιμένουμε στις συνεργασίες και στην ομαδική δουλειά».

Ο λογοτέχνης Σταύρος Ιντζεγιάννης τόνισε: «Το μεγάλο του όραμα είναι ο πολιτισμός και η διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Η πολιτιστική μορφή του τόπου καθώς μας έρχεται από τα βάθη της ιστορίας ιστορική κληρονομιά μαζί και διδαχή για τους νεώτερους.

kolaitis 5

Ένα όραμα που το πείσμα και η επιμονή του καταφέρνει να υλοποιήσει. Το Πολιτιστικό Κέντρο και το «τέκνο» του το «Μουσείο Λαϊκής Τέχνης» που αποτελεί και το μεγάλο του επίτευγμα».

«Η αναδρομή στο παρελθόν είναι αναγκαία για να αντιμετωπίσουμε το μέλλον με υπευθυνότητα και αποτελεσματικό-τητα» είπε ο συγγραφέας Σοφοκλής Κολαΐτης και εκτίμησε ότι βιώνουμε μια πολυεπίπεδη κρίση που ξεπερνά τα όρια της οικονομίας και αγγίζει θεσμούς, αξίες και δομές. Τόνισε ότι η πόλη πρέπει να αντιμετωπίσει φιλικά τη βιομηχανία, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και οι νέοι να μείνουν στον τόπο τους. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ανέφερε: «Η Πάτρα παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια αλλάζει φυσιογνωμία προς το καλύτερο και έχει σαφείς αναπτυξιακούς προσανατολισμούς. Από την τοπική ηγεσία και τους τοπικούς φορείς εξαρτάται η μελλοντική της ανάπτυξη. Γι αυτό οφείλουν με πνεύμα συνεργασίας και συλλογικότητας να εκπληρώσουν το χρέος τους προς την πόλη».

Τελευταία Ενημέρωση : Παρασκευή, 01/12/2017

Χορηγοί Ημερίδας Κεφαλονιάς

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Επιλογές Σήμερα

Αλέξανδρος Πνευματικός
Συνέντευξη Τύπου για Ημερίδα Κορίνθου 2017 Δικτύου Forum Ανάπτυξης
Παναγιώτης Γιαλένιος
Συνέντευξη Τύπου για Ημερίδα Κορίνθου 2017 Δικτύου Forum Ανάπτυξης
Από την Ημερίδα Πύργου 2017 του Δικτύου Forum Ανάπτυξης
Από την Ημερίδα Πύργου 2017 του Δικτύου Forum Ανάπτυξης
Από την Ημερίδα Πύργου 2017 του Δικτύου Forum Ανάπτυξης
Από την Ημερίδα Πύργου 2017 του Δικτύου Forum Ανάπτυξης
Από την Ημερίδα Πύργου 2017 του Δικτύου Forum Ανάπτυξης
Από την Ημερίδα Πύργου 2017 του Δικτύου Forum Ανάπτυξης
Από την Ημερίδα Πύργου 2017 του Δικτύου Forum Ανάπτυξης

Δείτε το κανάλι μας στο YouTube

Εικονομηνύματα Forum Ανάπτυξης

banner forum 2016

 

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine