Επανεξέταση φορολογίας των ακινήτων

pomida 1Η βαριά φορολογία του ακινήτου βρέθηκε για μία ακόμη φορά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στη συνεδριακή εκδήλωση που οργάνωσε η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Αχαΐας στο 20ο Forum Ανάπτυξης/ Money Show Πάτρας, με κεντρικό ομιλητή τον βουλευτή Ηλείας της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα.

Αναφέρθηκε στην εξαγγελία της Κυβέρνησης ότι καταργείται ο ΕΝΦΙΑ, εκτιμώντας ότι αυτό που θα αλλάξει είναι μόνο η ονομασία του, δεδομένου ότι έχει προϋπολογιστεί το ποσό που θα εισπραχθεί. Ο κ. Τζαβάρας δήλωσε ότι θα πρέπει   να επανεξεταστεί η φορολογία στα ακίνητα με τρόπο τέτοιο ώστε να πάρει μπροστά η αγορά των ακινήτων και να κινηθεί ο κατασκευαστικός τομέας. «Αν φιλοδοξούμε να βγούμε από την κρίση, πρέπει να δούμε με άλλο μάτι τη φορολόγηση της ακινήτων» επεσήμανε ο πρώην υπουργός, επισημαίνοντας ότι μια περισσότερο ήπια φορολογία θα λειτουργήσει ευνοϊκά για αγορά των ακινήτων. Αντιθέτως, σήμερα «η ιδιοκτησία επειδή δεν μπορεί να κρυφτεί γίνεται η εύκολη λεία για τους εισπρακτικούς μηχανισμούς του Κράτους» παρατήρησε. Επίσης σχολίασε ότι σε όσους δανειολήπτες δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία, οι Τράπεζες κάνουν κούρεμα σε καταναλωτικά δάνεια, ενώ «όσοι έχουν ακίνητα πρέπει να πληρώσουν μέχρι και την τελευταία δεκάρα» πρόσθεσε.

Για τις αλλαγές στη φορολογία μίλησε ο λογιστής - συγγραφέας Ορέστης Σεϊμενής που συμφώνησε ότι «η ιδιοκτησία είναι εύκολη λεία» και κατέθεσε την ανησυχία του σε σχέση με την εξαγγελία για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ ότι «κάτι επαχθέστερο ετοιμάζεται». Εκτίμησε ότι «οι μεσαίες ιδιοκτησίες θα επιβαρυ-νθούν», ενώ παρατήρησε πως «ενώ τα πραγματικά έσοδα έχουν μειωθεί, τα τεκμήρια είναι αναδυόμενα»

Κατά της κατάργησης των υποθηκοφυλακείων τάχθηκε ο Χρήστος Δημητριάδης, Αντιπρόεδρος Ένωσης Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδας. Εξήγησε ότι θα μπορούσαν να συνυπάρξουν με τα Κτηματολογικά γραφεία με διακριτές αρμοδιότητες, όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είπε επίσης ότι ουσιαστικά καταργείται μια αξιόπιστη δομή για να αντικατασταθεί από μια νέα, η οποία είναι ουσιαστικά ιδιωτική, αλλά στην παρούσα φάση διατηρεί την πλειοψηφία το Δημόσιο. «Τι θα γίνει αύριο όμως μπορεί να ανήκει σε ιδιώτη. Θα υπάρχει ανεξάρτητος λειτουργός που θα ελέγχει την εγκυρότητα της πράξης;» αναρωτήθηκε. Σε περιοχές στις οποίες έως το τέλος του 2018 αναμένεται να συμπληρωθούν 14 χρόνια λειτουργίας των αντίστοιχων κτηματολογικών γραφείων, ξεκινάει η διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων ιδιωτών στα χέρια του Δημοσίου. Εφόσον με το πέρας του παραπάνω χρονικού διαστήματος δεν έχουν δηλωθεί όλα τα ακίνητα, ή έχουν δηλωθεί με πολλά σφάλματα, τότε εκείνα θα περάσουν αυτομάτως στο Δημόσιο καθώς θα θεωρηθούν «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Για το θέμα της δήμευσης των περιουσιών «αγνώστου ιδιοκτήτη», ο κ. Δημητριάδης τόνισε ότι η οριστικοποίηση των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών και το «αμάχητο τεκμήριο» δήμευσης της ιδιοκτησίας ξεκίνησε αθόρυβα να εφαρμόζεται, παρά τις αντίθετες υποσχέσεις. «Το κτηματολογικό μας σύστημα αντί να προστατεύει την ιδιοκτησία, όπως θα όφειλε, την υπονομεύει, αφού δέχεται και θα εφαρμόζει πλέον την “ηλεκτρονική χρησικτησία” και την “ηλεκτρονική δήμευση” των ιδιωτικών ακινήτων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

pomida 1

Κάλεσμα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να εξασφαλίσουν κτηματολογικό φύλλο και να ελέγξουν τις εγγραφές των ακινήτων στο Κτηματολόγιο μέχρι 30 Μαρτίου 2018, απεύθυνε ο Νίκος Παπάκος, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Πάτρας, προειδοποιώντας ότι μετά την εκπνοή της προθεσμίας δεν θα γίνονται διορθώσεις λαθών και ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη θα περιέλθουν στο ελληνικό δημόσιο. «Η μόνη λύση για να το ξαναπάρεις πίσω είναι να το αγοράσεις ξανά χωρίς φόρο, αλλά με σύμβαση» ανέφερε. Εκτίμησε ότι με βάση τα στοιχεία του Κτηματολογίου σήμερα στα παλαιά όρια του Δήμου Πατρέων υπάρχουν 5.200 ιδιοκτησίες αγνώστου ιδιοκτήτη.

Για τους δασικές χάρτες μίλησε ο Παναγιώτης Τσακανίκας, Δικηγόρος Πατρών – μέλος επιτροπής δασικών αντιρρήσεων. Όπως ανέφερε σε όλη τη χώρα ‘έχουν υποβληθεί 110.411 αντιρρήσεις, εκ των οποίων οι 17.111 υποβλήθηκαν ατελώς. Αντιστοίχως στο νομό Αχαΐας υποβλήθηκαν 11,891 αντιρρήσεις, που θα πρέπει να εξεταστούν εντός τεσσάρων μηνών από τις τέσσερις Επιτροπές που έχουν ορισθεί στο νομό.

Ο ίδιος θεώρησε ασφυκτικά τα περιθώρια, διατήρησε ουσιαστικές επιφυλάξεις σε σχέση με την ορθότητα των αποφάσεων, κρίνοντας ότι για την επεξεργασία τέτοιου όγκου αντιρρήσεων απαιτείται περίπου ένας χρόνος.

pomida 7

Την εκδήλωση άνοιξε η Κυριακή Αθανασιάδη, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Αχαΐας, ενώ τις εργασίες συντόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς ο οποίος μεταξύ άλλων, μίλησε για «αντεπίθεση του Κράτους απέναντι στην ιδιωτική περιουσία» και με αφορμή την ανάρτηση των δασικών χαρτών υποστήριξε πώς «γίνεται κατανομή της χώρας μεταξύ αρχαιολόγων και δασολόγων» Αναφορικά με το ζήτημα της φορολόγησης και τις επικείμενες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες (που πάντως δεν προβλέπεται να ισχύσουν πριν τα μέσα του 2018) και τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Παραδιάς σημείωσε ότι κάθε αλλαγή στη φορολογία κεφαλαίου τα τελευταία χρόνια γίνεται προς το χειρότερο και επανέλαβε τη θέση της ΠΟΜΙΔΑ για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την επιβολή ενός και μόνον δίκαιου ετήσιου φόρου κατοχής.

Τελευταία Ενημέρωση : Δευτέρα, 04/12/2017

Χορηγοί Ημερίδας Κεφαλονιάς

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Επιλογές Σήμερα

Αλέξανδρος Πνευματικός
Συνέντευξη Τύπου για Ημερίδα Κορίνθου 2017 Δικτύου Forum Ανάπτυξης
Παναγιώτης Γιαλένιος
Συνέντευξη Τύπου για Ημερίδα Κορίνθου 2017 Δικτύου Forum Ανάπτυξης
Από την Ημερίδα Πύργου 2017 του Δικτύου Forum Ανάπτυξης
Από την Ημερίδα Πύργου 2017 του Δικτύου Forum Ανάπτυξης
Από την Ημερίδα Πύργου 2017 του Δικτύου Forum Ανάπτυξης
Από την Ημερίδα Πύργου 2017 του Δικτύου Forum Ανάπτυξης
Από την Ημερίδα Πύργου 2017 του Δικτύου Forum Ανάπτυξης
Από την Ημερίδα Πύργου 2017 του Δικτύου Forum Ανάπτυξης
Από την Ημερίδα Πύργου 2017 του Δικτύου Forum Ανάπτυξης

Δείτε το κανάλι μας στο YouTube

Εικονομηνύματα Forum Ανάπτυξης

banner forum 2016

 

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine