Η δυναμική της βιολογικής γεωργικής παραγωγής

xalandritsa 1H «θεσμική, οικονομική και κοινωνική δυναμική της γεωργικής παραγωγής και της προστασίας του περιβάλλοντος και του καταναλωτή» αποτέλεσε τη θεματική της εκδήλωσης του Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος Περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας στο πλαίσιο του 20ου Forum Ανάπτυξης/ Money Show Πάτρας.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών Δημήτριος Σκούρας μίλησε με θέμα «Καταναλωτής, περιβάλλον και γεωργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σύμφωνα με τα στοιχεία μετρήσεων που παρουσίασε, παρότι οι εταιρείες στηρίζουν πολλά στα σήματά τους, γιατί δημιουργούν εμπιστοσύνη στους καταναλωτές, τα σήματα της βιολογικής γεωργίας δεν τυγχάνουν μεγάλης αναγνώρισης από το καταναλωτικό κοινό, γιατί ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε τα κράτη μέλη της έχουν επενδύσει σε αυτά. Στην Ελλάδα το σήμα της Βιολογικής Γεωργίας αναγνωρίζει το 14,6% και στην ΕΕ το 25%. Την ίδια ώρα φαίνεται να υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης για την ποιότητα των προϊόντων και οι Έλληνες κατέχουν την πρωτιά ως προς το φόβο τα τρόφιμα να περιέχουν χημικά υπόλοιπα και το συγκεκριμένο ποσοστό ανέρχεται σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, στο 91%, ενώ το 87% φοβάται την ύπαρξη ορμονών και αντιβιοτικών στο κρέας. Ο κ. Σκούρας χαρακτήρισε δικαιολογημένο αυτό τον φόβο καθώς στην Ευρώπη έχουν εκδηλωθεί στην ΕΕ πέντε μεγάλες αγροδιατροφικές κρίσεις (τρελές, αγελάδες, διοξίνες στα κοτόπουλα, ασθένεια των πτηνών, νοθεία ελαιολάδου σε χώρες της Μεσογείου, όχι στην Ελλάδα, άρδευση βιολογικής γεωργίας με μη ελεγχόμενα αστικά λύματα).

xalandritsa 5

Για το Περιβαλλοντικό Αποτύπωμα Τροφίμων μίλησε ο Γεωπόνος, Msc Περιβαλλοντική Υγιεινή και Υποψήφιος Διδάκτωρ του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Γεώργιος Βανταράκης, το οποίο αποτελεί ένα εργαλείο της ΕΕ για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής τροφίμων, τις οποίες χαρακτήρισε σημαντικές και έχουν κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική διάσταση. Η Παγκόσμια παραγωγή τροφίμων απαιτεί το 40 % ελεύθερης επιφάνειας της γης, το 70 % του αντλούμενου γλυκού νερού, προκαλεί άμεσα το 1/3 των αερίων θερμοκηπίου, και ρύπανση από γεωργικά φάρμακα & λιπάσματα. Η δε κτηνοτροφία, προκαλεί τα 2/3 οξειδίων του αζώτου (Νοx) και το 50 % μεθανίου (CH4)

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυξάνονται όταν τα φρούτα και τα λαχανικά εισάγονται και διανύουν χιλιάδες χιλιόμετρα οδικώς και αεροπορικώς (food-miles), όταν καταψύχονται για να καταναλωθούν άλλη εποχή , καθώς και όταν καλλιεργούνται εκτός εποχής σε θερμοκήπια.

Λόγω δε της αύξησης και του παγκόσμιου πληθυσμού, εξήγησε ότι δημιουργείται ανάγκη για εντατική γεωργία. Ωστόσο, την ίδια ώρα είναι απαραίτητο να μειωθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την παραγωγή τροφίμων.

Η Ανδριανή Μητροπούλου δικηγόρος και πρώην Νομικός Σύμβουλος της ΠΑΣΕΓΕΣ στην εισήγησή της που αναγνώστηκε λόγω έκτακτης απουσίας της, ανέδειξε τα οφέλη του τρισδιάστατου ενδιαφέροντος του συνεταιριστικού θεσμού στην τοπική κοινωνία και μεταξύ άλλων και στην προστασία του περιβάλλοντος.

xalandritsa 4

«Στη χώρα μας επιβάλλεται να γίνει μια νέα αρχή, ζητώντας από τις κυβερνήσεις να δημιουργηθεί ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς, ώστε να διευκολύνουμε τη λειτουργία του θεσμού, ο οποίος παράγει νέες νοοτροπίες, νέα οργανωτικά ήθη και εν τέλει κυοφορεί έναν νέο πολιτισμό» τόνισε.

Την εκδήλωση συντόνισε η Ελένη Ελευθεριώτη, Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κα Διδάκτωρ Νομικής, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος Περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας Ιωάννα Θεοδωροπούλου.

Τελευταία Ενημέρωση : Δευτέρα, 04/12/2017

 Χορηγοί 21ου Forum Ανάπτυξης 2018

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Δείτε το κανάλι μας στο YouTube

Εικονομηνύματα Forum Ανάπτυξης

banner forum 2016

 

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine