Ευκαιρίες για νεοφυείς επιχειρήσεις

pos 4 workΟι «Πρωτοβουλίες για τη Στήριξη της Καινοτομίας» αποτέλεσαν τη βάση μιας ενδιαφέρουσας και ζωής συζήτησης που οργάνωσε το Orange Grove Patras & POS4work το Σάββατο, στο πλαίσιο του 20ου Forum Ανάπτυξης/ Money Show Πάτρας. Αναλύθηκαν οι ευκαιρίες χρηματοδότησης και παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα πρότζεκτ που βρήκαν ανταπόκριση από την αγορά.

 

pos 3

O Γιάννης Παπίδης, ΙΤ Digitalization & Innovation Director, ΟΤΕ/COSMOTE ανέφερε ότι οι επενδύσεις του Ομίλου ξεπερνούν το 1,5 δις και πρόσθεσε ότι η κερδοφορία έχει μείνει όλη στην Ελλάδα. «Σε συμφωνία με τη Deutche Telecome, ο ΟΤΕ ό,τι βγάζει το ρίχνει πάλι στην ελληνική αγορά» τόνισε κι εξήγησε ότι στόχος του Ομίλου είναι να σπρώξει επενδύσεις στην Ελλάδα σε τομείς global και κινητής. «Μεγάλα έργα από το εξωτερικό ο ΟΤΕ τα φέρνει στην Ελλάδα» είπε και επεσήμανε ότι ο Όμιλος είναι από τους καλύτερους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους στην Ευρώπη την ψηφιακή εποχή. Αναφέρθηκε σε διαγωνισμούς καινοτομίες που διεξάγει ο ΟΤΕ/COSMOTE και τόνισε τον προσανατολισμό που υπάρχει να ενισχύεται η καινοτομία. «Εταιρίες από το οικοσύστημα της Πάτρας έχουν έρθει σε επαφή με deutche telecome. Βοηθάμε όπου μπορούμε» κατέληξε ο κ. Παπίδης.

Η Νατάσα Αποστολίδη, Political Advisor, Embassy of the Kingdom of the Netherlands αναφέρθηκε στο Orange Grove Patras (OGP). Είναι ένα εγχείρημα κοινής συνεργασίας της Πρεσβείας της Ολλανδίας, του Orange Grove Athens, του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών και μιας ομάδας Πατρινών. Αποτελεί ένα χώρο στον οποίο απευθύνονται άτομα ή ομάδες, από 18 έως 45 ετών, που έχουν μία καλή ιδέα και θέλουν να την μετατρέψουν σε επιχείρηση ή νέοι επιχειρηματίες που χρειάζονται στήριξη για να περάσουν στο επόμενο βήμα. Κατά το πρότυπο του Orange Grove στην Αθήνα, στις ομάδες που θα περάσουν επιτυχώς τη διαδικασία επιλογής, το Orange Grove Patras προσφέρει πλήρως εξοπλισμένο γραφειακό χώρο, υποστήριξη από mentors, συμμετοχή σε bootcamps, training sessions και workshops από ειδικούς (όπως νομικούς, λογιστές, marketeers) και διακεκριμένους ομιλητές, καθώς και πρόσβαση σε ένα ευρύ επιχειρηματικό δίκτυο συνεργασιών του Orange Grove Athens, της Ολλανδικής Πρεσβείας, του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών και του τοπικού και ολλανδικού επιχειρηματικού κόσμου. Όπως τόνισε η κ. Αποστολίδη, το Orange Grove Patras έχει ως στόχο να συνεισφέρει στην ανάπτυξη του τοπικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων, (startup) στη Δυτική Ελλάδα.

pos 4

Η Αλεξάνδρα Χολή, Founder & Executive Director, Metavallon εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας της «Metavallon». Είναι μια μη κερδοσκοπική επιχείρηση, με έδρα την Ελλάδα, που ιδρύθηκε το 2012, με σκοπό να εκπαιδεύσει και να υποστηρίξει επίδοξους επιχειρηματίες, καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες τους, στο ταξίδι τους από την ιδέα έως την ίδρυση επιχείρησης, την ανεύρεση επενδυτών και τα πρώτα επιχειρηματικά βήματα.
Το πρόγραμμα «Startup Series», που υλοποιεί σε ετήσια βάση η Metavallon, αποτελείται από τρεις ενότητες, με την ολοκλήρωση των οποίων οι επίλεκτοι συμμετέχοντες θα έχουν αποκτήσει πολύτιμες δεξιότητες και θα έχουν μετατρέψει τις ιδέες τους σε δυναμικές επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα βασίζεται στην πρακτική μάθηση, σε επισκέψεις σε διεθνή κέντρα επιχειρηματικότητας και στην καθοδήγηση από μέντορες και ειδικούς, καθιστώντας έτσι τους συμμετέχοντες ικανούς να υλοποιήσουν εγχειρήματα με αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας και να συμβάλουν στη δημιουργία νέας οικονομικής δραστηριότητας σε όλη την Ελλάδα.

Η Ελένη Στεφανίδου, Communications Manager, The People’s Trust παρουσίασε το «The People’s Trust», έναν ιδιωτικά χρηματοδοτούμενος μη -κερδοσκοπικό οργανισμό που υποστηρίζει νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων μέσα από την παροχή υπηρεσιών επιχειρηματικής ανάπτυξης και μικροχρηματοδότησης μέχρι το ποσό των €10.000. Όπως είπε από το 2018 θα χρησιμοποιηθούν και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα αυξήσουν τη χρηματοδότηση σε 25.000 ευρώ.

pos 5

Αναφερόμενη στους λόγους που ιδρύθηκε ο Οργανισμός είπε ότι ένας από αυτούς είναι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους, η μεγάλη φυγή επιστημόνων στο εξωτερικό και το γεγονός ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που με 1.500,000 εργαζόμενων είναι αποκλεισμένες από την πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Τη δική του εμπειρία κατέθεσε ο Σταύρος Τσοπανίδης εκ των ιδρυτών της εταιρίας PHEE. Πρόκειται για μια νεοφυή επιχείρηση που χρησιμοποιεί νεκρά φύλλα των ελληνικών ακτών προκειμένου να δημιουργήσει πρωτότυπα αντικείμενα. Χρησιμοποιώντας ως κύρια πρώτη ύλη τα νεκρά φύλλα των φυκιών Posidonia Oceanica -τα οποία ξεβράζονται σε τεράστιες ποσότητες στις ελληνικές ακτές- δημιουργούν από προστατευτικές θήκες για smartphones μέχρι ρακέτες θαλάσσης Τα προϊόντα διακινούνται ήδη σε 50 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, ενώ η εταιρία ετοιμάζεται για εξαγωγές σε Ιαπωνία και Καναδά.

Ενδιαφέρουσα υπήρξε και η παρουσίαση του Νίκου Κωστόπουλου CTO, Paper Go - POS4work Startup Team, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει η ομάδα που εκπροσωπεί ώστε να προσδώσει χαρτί με ένα νέο αναβαθμισμένο ρόλο, συνδυάζοντας την εκτύπωση υψηλής ποιότητας με τις απεριόριστες δυνατότητες τεχνολογίας. Το χαρτί γίνεται η «κόλλα» που συνδέει τον ψηφιακό κόσμο με τον πραγματικό, γιορτάζοντας τον νέο συναρπαστικό κόσμο του Διαδικτύου των Πράξεων.

Ο Χρήστος Ξουρής, εκ των ιδρυτών της Gaia Robotics, Orange Grove Patras StartUp εξήγησε ότι μαζί με τον Δημήτρη Καραγεωργόπουλο ανέπτυξαν μια εφαρμογή κατάλληλη για τη γεωργία ακριβείας. Βοηθούν τους πελάτες τους, χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροχημάτα (UAV) και ειδικό επιστημονικό εξοπλισμό  με τα οποία συγκεντρώνουν, επεξεργάζονται και αναλύουν αγροτικά δεδομένα, συνήθως σε λιγότερο από 24 ώρες. Οπτικοί αισθητήρες καταγράφουν υψηλής ανάλυσης αερο-φωτογραφίες που απεικονίζουν ακόμη και τις πιο μικρές λεπτομέρειες και εκθέτουν προβληματικές περιοχές σε καλλιέργειες που δεν είναι ορατές στο ανθρώπινο μάτι.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Δημήτρης Μαλλας – Δημοσιογράφος.

Τελευταία Ενημέρωση : Τρίτη, 28/11/2017

 Χορηγοί 21ου Forum Ανάπτυξης 2018

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Δείτε το κανάλι μας στο YouTube

Εικονομηνύματα Forum Ανάπτυξης

banner forum 2016

 

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine