Τοπικές επιχειρήσεις που καινοτομούν

ite 1H «Έρευνα και η καινοτομία που αναπτύσσεται στο ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ σε συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις» αποτέλεσε το αντικείμενο συνεδριακής εκδήλωσης που οργάνωσε το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας/Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ), στο πλαίσιο του 20ου FORUM Ανάπτυξης/ Money Show Πάτρας.

Ο Βασίλειος Μπουργανός, Διευθυντής ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ αναφέρθηκε στην πορεία, τη δραστηριότητα και τους στόχους του Ινστιτούτου, τονίζοντας ότι από το Ινστιτούτο συμμετέχει σε 12 από τα 42 προγράμματα που υλοποιεί η Περιφέρεια.

Εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ο Νίκος Θωμόπουλος Προϊστάμενος Μονάδα Β1: Διαχείρισης Πράξεων Αξόνων Προτεραιότητας 1,3,4 του Ε.Π. 2014-2020, μίλησε για τις προτεραιότητες της ΠΔΕ, τις προκηρύξεις που αναμένονται και τη Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης. Εκτίμησε ότι του χρόνου τέτοια περίοδο θα υπάρχουν περισσότερα παραδείγματα και από άλλους φορείς. «Σαν περιφέρεια ολοκληρώνουμε την πρώτη προκήρυξη μικροηλεκτρονικής. Θα ακολουθήσουν κι άλλες» πρόσθεσε.

Ακολούθως, εκπρόσωποι γνωστών τοπικών επιχειρήσεων παρουσίασαν τα ερευνητικά πεδία στα οποία έχουν εστιάσει τις προσπάθειές τους σε συνεργασία με το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ.

ite 3

Ο Κλεομένης Μπάρλος, Founder and President CBL Patras αναφέρθηκε στην έρευνα που διεξάγει με στόχο την ανάπτυξη νέων ινσουλινοειδών και συγκεκριμένα γενόσημες ινσουλίνες και νέες με πιο βελτιωμένες δράσεις. Στόχος είναι να παραχθούν σκευάσματα με μεγαλύτερο χρόνο δράσης, Όπως ανέφερε η CBL έχει υλοποιήσει συνολικές επενδύσεις περίπου 35 εκ. Ευρώ, εκ των οποίων τα 31 εκ € προήλθαν από ίδια κεφάλαια, τα 4 εκ αποτέλεσαν επιδοτήσεις αναπτυξιακών νόμων, χωρίς να απαιτηθεί τραπεζικός δανεισμός. Καταλήγοντας ο κ. Μπάρλος σχολίασε για το μάθημα της Χημείας που απευθύνεται στους σημαντικότερους παραγωγικούς κλάδους, όπως πχ. ο φαρμακευτικός και τείνει προς εξαφάνιση από το Ελληνικό σχολείο. «Στην Γ Λυκείου στην κατεύθυνση της Γενικής παιδείας ώρες Χημείας 0, στην θεωρητική κατεύθυνση 2 και στην τεχνολογική κατεύθυνση 0. Την ίδια ώρα στις 100 μεγαλύτερης κεφαλαιοποίησης εταιρίες παγκοσμίως οι 40 είναι άμεσα εξαρτώμενες από την Χημεία οι 14 εκ των οποίων είναι φαρμακευτικές. Χωρίς χημεία δεν μπορεί να αναπτυχθεί η οικονομία « τόνισε.

Ο Άρης Μπασαγιάννης, Senior R&D Engineer helbio., αναφέρθηκε στις τεχνολογίες παραγωγής υδρογόνου και τις εφαρμογές του. Σε συνεργασία με το ΙΕΧΜΗ η helbio επιδιώκει να αναπτύξει κελί καυσίμου, το οποίο σήμερα εισάγεται, ώστε να αποκτηθεί ολοκληρωμένη τεχνογνωσία για το όλο σύστημα. Τα οφέλη που θα αποκομίσει η helbio από τη συνεργασία με το ΙΕΧΜΗ είναι η ανάπτυξη συστήματος κελιού καυσίμου σχεδιασμένου αποκλειστικά για τα προϊόντα της ΕΛΒΙΟ, η απόκτηση τεχνογνωσίας για παραγωγή ολοκληρωμένου συστήματος παραγωγής ενέργειας, η απεξάρτηση εταιρίας από τρίτους και δυνατότητα διαμόρφωσης αγοράς, η παραγωγή ανταγωνιστικού προϊόντος σε επίπεδα κόστους και απόδοσης και η ισχυρή ώθηση στη θέση της εταιρίας στην αγορά του υδρογόνου και των κελιών καυσίμου

ite 4

Ο Αριστοτέλης Παναγιωτόπουλος, R & D Manager   tipografio.gr σε συνεργασία με το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ αναζητά τη λύση για να αντιμετωπιστεί η πειρατεία που παρατηρείται στη φαρμακοβιομηχανία. Το ερευνητικό πρόγραμμα που υλοποιούν αφορά την έξυπνη συσκευασία φαρμάκου, με τη χρήση μελανιών γραφενίου στις αυθεντικές   συσκευασίες φαρμάκων. Συγκεκριμένα ασχολούνται με εκτύπωση και παραγωγή κυκλωμάτων τεχνολογίας ανταλλαγής δεδομένων από κοντινή απόσταση (NFC) με μελάνια γραφενίου για έξυπνες συσκευασίες φαρμακευτικών σκευασμάτων. «Πιστεύουμε ότι θα καταλήξουμε σε μια ολοκληρωμένη γραμμή παραγωγής» εκτίμησε ο κ. Παναγιωτό-πουλος και κατέληξε: «Η εταιρία μας εμπιστεύεται την παραδοσιακή τυπογραφία, αλλά σέβεται και τις νέες μεθόδους Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο συνδυασμός θα φέρει χρήσιμα αποτελέσματα για την κοινωνία και τον άνθρωπο».

ite 5

Τέλος, ο Αναστάσιος Πολύχρονος, Αντιπρόεδρος Κλωστο-ϋφαντουργίας Ναυπάκτου Α.Β.Ε.Ε ανακοινώσε ότι η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου σε συνεργασία με το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ αξιοποιούν ευρωπαϊκό πρόγραμμα για να δημιουργήσουν ύφασμα για προστατευτική ενδυμασία που θα χρησιμοποιείται για τη δημιουργία στολών, γιλέκων, εσωρούχων, γαντιών τα οποία θα χρησιμοποιούνται από προσωπικό υψηλού κινδύνου. Από τη νέα παραγωγή – όπως είπε- αναμένονται σημαντικά οφέλη, με κυριότερο ότι θα επαναλειτουργήσει το υφαντήριο μετά από πέντε χρόνια, λόγω κρίσης. Συνέπεια αυτού θα είναι η επαναδημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και η ενίσχυση της παρουσίας της εταιρίας στην αγορά. Ερωτηθείς ο κ. Πολύχρονος αν το αντίστοιχο κινέζικο προϊόν θα ήταν ανταγωνιστικό, απάντησε: «Τα προϊόντα από τη Κίνα προϋποθέτουν μεγάλη παραγγελία, υψηλό κόστος παραγωγής και μεταφοράς. Εμείς εξυπηρετούμε άμεσα οποιαδήποτε ποσότητα»

Τελευταία Ενημέρωση : Παρασκευή, 01/12/2017

 Χορηγοί 8ου Forum Ενέργειας 2019

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

ΕΛΠΕ

Δείτε το κανάλι μας στο YouTube

Εικονομηνύματα Forum Ανάπτυξης

banner forum 2016

 

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine