Η επιστήμη δομεί την κοινωνία του αύριο

fysikoi 1H σύνδεση της επιστήμης με την κοινωνία αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και προβληματισμού στη συνεδριακή εκδήλωση που οργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Φυσικών- ΕΚΦΕ Πάτρας την Κυριακή, στο πλαίσιο του 20ου Forum Ανάπτυξης/Money Show Πάτρας. Με κεντρικό άξονα το θέμα «η Επιστήμη δομεί την κοινωνία του αύριο», οι κεντρικοί εισηγητές έθεσαν καίρια ζητήματα σε σχέση με την επιστήμη, τις εφαρμογές της και τον τρόπο που επηρεάζει στη σύγχρονη κοινωνία.  

Ο Χαραλάμπος Τσέκερης, Ερευνητής ΕΚΚΕ, Διδάσκων στο ΕΚΠΑ μιλώντας με θέμα: «Η Επιστήμη δομεί την κοινωνία του αύριο» αρχικά προσδιόρισε την έννοια της τεχνολογίας, εξηγώντας ότι είναι «συνολικά όλα τα φυσικά εκείνα εργαλεία μέσα από τα οποία η ανθρωπότητα μπορεί να προεκτείνει τις δυνατότητες της να επιδρά φυσικά στο περιβάλλοντα χωρο-χρόνο της αλλά και στους τρόπους επιλειτουργείας και αποτελεσματικότητας των θεσμών της που την συνθέτουν». Πρόσθεσε πως συνήθως ιστορικά τεχνολογικά επιτεύγματα έχουν εξελικτική ανέλιξη από πρότερες αρχικές και συνεχώς βελτιούμενες προσεγγίσεις (Πατέντες- Improvement of the State of the Art) που συνδυαστικά δανείζονται από διάφορα πεδία γνωστικά και άλλα τεχνολογικά αντικείμενα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσέκερη, τα τεχνολογικά επιτεύγματα ιστορικά έχουν συμβάλει στην διαμόρφωση του εξωτερικού φυσικού μας χώρου (χρήση μηχανημάτων για χάραξη δρόμων, διορύξεις σηράγγων, καναλιών, κατασκευές, μετακινήσεις, κλπ).

Στον αντίποδα τα σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα επικεντρώνονται σε μικρό και νάνο κλίμακα και συμβάλουν πιο πολύ με άυλο τρόπο στην πληροφόρηση, λήψη αποφάσεων, κλπ.

Παρατήρησε πάντως πως οι τεχνολογίες δημιουργήματα των Δυτικών πιο ανοικτών κοινωνιών ενσωματώνονται πιο αποτελεσματικά στις Ανατολικές που είναι εκ φύσεως πιο παραδοσιακές κοινωνίες και που διέπονται από πιο δομημένα χαρακτηριστικά, οι οποίες εξελίσσοντας τα τεχνολογικά αυτά επιτεύγματα τα μεταπράτουν πάλι πίσω προς τις Δυτικές.

fysikoi 5

«Κεντρικό σημείο εδώ είναι η στοχευμένη πειθαρχημένη μαζικότητα και όχι η ad hoc ανακάλυψη από την οποία απρόβλεπτα προκύπτει το καινοτόμο» σχολίασε ο ίδιος.

Τις σκέψεις του για το εκπαιδευτικό σύστημα κατέθεσε ο Μιχάλης Πετρόπουλος, Φυσικός αναπτύσσοντας το θέμα: «Η κοινωνική αναθεώρηση του σημερινού σχολείου». Επεσήμανε ότι «οι συνεχείς πολιτικοκοινωνικές ανακατατάξεις, η εκρηκτική εξέλιξη των επιστημών, ιδίως των φυσικών, αλλά και η αναθεώρηση των κεκτημένων γνώσεων, δημιουργούν την αδήριτη ανάγκη ενός δυναμικού εκπαιδευτικού συστήματος που θα καλύπτει το σύνολο των απαιτήσεων ενός σύγχρονου μαθητή – πολίτη του 21ου αιώνα. Η προετοιμασία ενός παιδιού για ένα κόσμο, που δεν υπάρχει ακόμα, δεν είναι εύκολο έργο για οποιονδήποτε εκπαιδευτικό και τον σχεδιαστή του ωρολογίου προγράμματος» είπε.

Ο κ. Πέτροπουλος τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του εκπαιδευτικού συστήματος, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί η σχολική γνώση να σταματά αιώνες πίσω», σημειώνοντας ότι οι γνώσεις   στη Φυσική έχουν σταματήσει στο 1830!

Συντονιστής εκδήλωσης ήταν ο Παναγιώτης Φιλντίσης, Φυσικός, Α’ αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.

fysikoi 2

Καθ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου 20ου Forum Ανάπτυξης, στο εκθεσιακό του τμήμα, γινόταν επίδειξη πειραμάτων ηλεκτρισμού - μαγνητισμού - ηλεκτρομαγνητισμού από τους φυσικούς Γιώργο Μποτσάκη, Γιώργο Ράπτη, Θόδωρο Φιλιππάκη και Νίκο Ξανθόπουλο υπό τον γενικό τίτλο «Η Φυσική  μαγεύει εξελίσσει  και αναθεωρεί».

Τελευταία Ενημέρωση : Παρασκευή, 01/12/2017

 Χορηγοί 8ου Forum Ενέργειας 2019

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

ΕΛΠΕ

Δείτε το κανάλι μας στο YouTube

Εικονομηνύματα Forum Ανάπτυξης

banner forum 2016

 

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine