Ο χορός στα βήματα της ανάπτυξης

soroptismistikos omilos 1Ο ελληνικός παραδοσιακός χορός να «σύρει» την Αχαΐα και την Δυτική Ελλάδα στα βήματα της ανάπτυξης μέσω της ενίσχυσης διαφόρων μορφών του τουρισμού, πέραν της ανάδειξης της χρησιμότητάς του στο άτομο και την κοινωνία.

Το μήνυμα αυτό εστάλη μέσα από την εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Πατρών «Δανιηλίς», κλείνοντας την αυλαία στο 20ο Forum Ανάπτυξης/ Money Show Πάτρας 2017 το απόγευμα της περ. Κυριακής στην γεμάτη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Αστήρ».

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Γρηγόρης Μικρώνης, μέλος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Φυσικής Αγωγής Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου Πατρών, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Ελληνικός παραδοσιακός χορός: Από το παραδοσιακό χορευτικό φαινόμενο στη σύγχρονη τοπική και περιφερειακή πολιτιστική ανάπτυξη».

«Ο Ελληνικός παραδοσιακός χορός με τα χαρακτηριστικά που τον διέπουν είναι σίγουρα ένα χρηστικό εργαλείο ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας και της ευρύτερης περιφέρειας. Ας τολμήσουμε παίρνοντας λίγες και ουσιώδεις αποφάσεις, ως άτομα και ως οργανωμένη πολιτεία, να τον εκμεταλλευτούμε δημιουργικά. Ειδάλλως, ξανά και ξανά θα μας προσπερνούν οι όποιοι γείτονές μας και η στασιμότητα θα είναι ένα μεγάλο εμπόδιο. Ας προσπαθήσουμε όλοι, στην ανάπτυξη μέσω του Ελληνικού παραδοσιακού χορού», τόνισε με έμφαση ο κ. Μικρώνης.

soroptismistik 6

Κατά τη διάρκεια της εμπεριστατωμένης ομιλίας του παρουσίασε στοιχεία για τη σημαντικότητα του χορού ως έννοια, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του, κάνοντας μια αναδρομή από το χθες στο σήμερα, ανέδειξε το ρόλο του χορευτή, του χοροδιδάσκαλου και του θεατή στην ενεργοποίηση της μνήμης, στη μεγιστοποίηση της επικοινωνίας.

Παράλληλα, τόνισε πως οι παραστάσεις χορών μπορούν να αποτελέσουν μια σημαντική πηγή εσόδων, αλλά και ενισχύουν τους φόρους υπέρ των ΟΤΑ και του Δημοσίου.

Σημείωσε, πως ο παραδοσιακός χορός είναι επιλέξιμη ενέργεια σε Ευρωπαϊκά προγράμματα, στην ίδρυση ΚΥΝΣΕΠ, ακόμα και στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΛΟ) και επεσήμανε την ανάγκη παρουσίασης δημοφιλών φολκλορικών χορών και συναφών χορευτικών δρώμενων σε συστηματική βάση για καλλιτεχνικούς και τουριστικούς λόγους.

Ταυτόχρονα, ανέδειξε τον ρόλο του στην υγεία και την ευεξία, τονίζοντας πως «αποτελεί εναλλακτική μορφή ψυχαγωγίας και εκγύμνασης που σε συνδυασμό με σωστή διατροφή, φαίνεται, μέσω πιλοτικών και ερευνητικών μελετών, πως διατηρεί και βελτιώνει τη φυσική κατάσταση, μειώνει την παχυσαρκία και καταπολεμά την κατάθλιψη, το άγχος».

Για τη χρησιμότητα του χορού στο άτομο και την κοινωνία μίλησε η Κάτια Σαβράμη, Χορολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία προσέθεσε πως «ο χορός δεν έχει αξιοποιηθεί όπως θα έπρεπε στη χώρα μας, όχι μόνον ως παράδοση αλλά και ως τέχνη», ενώ ανέδειξε την αξία του στην ποιότητα ζωής και στο ευ ζειν.

Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Γεωργία Μοσχονά, η οποία ευχαρίστησε τους ομιλητές, παρουσίασε τα βιογραφικά τους και μίλησε για το έργο του Διεθνή Σοροπτιμισμού που αποσκοπεί στην ανύψωση της θέσης της γυναίκας και του παιδιού σ’ όλους τους τομείς και βεβαίως στον πολιτισμό, κομμάτι του οποίου είναι η γνώση των παραδόσεων και των παραδοσιακών χορών κάθε τόπου. Τόνισε, επίσης, πως η Σοροπτιστική Ένωση Πάτρας στοχεύει: 1) στην προώθηση δικαιωμάτων του ανθρώπου και ιδιαίτερα της γυναίκας, 2) στην ανάπτυξη της έννοιας της φιλίας και του αισθήματος ενότητας μεταξύ Σοροπτιμιστριών όλων των χορών και 3) στη συμβολή στη διεθνή κατανόηση και την παγκόσμια φιλία μέσα από τον πολιτισμό.

soroptismistik 5

Η αυλαία έκλεισε με εικοσάλεπτο μουσικό πρόγραμμα από το Μουσικό σχήμα «Vibrato» το οποίο δημιουργήθηκε το 2002 και από το 2015 έχει ενταχθεί ως τμήμα στον οργανισμό της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Αθανασακόπουλου.

 Προτάσεις ενίσχυσης του τουρισμού

Στην ανάπτυξη επιμέρους μορφών τουρισμού, με «όχημα» την παράδοση, εστίασε την τοποθέτησή του ο κ Μικρώνης, προτείνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

 • Ενθάρρυνση, ενίσχυση και οικονομική υποστήριξη του μη κερδοσκοπικού σωματειακού χορευτικού πολιτισμού με Δημοτικά, Περιφερειακά προγράμματα, κεντρική διοίκηση, και με αξιολόγηση προτάσεων διδασκαλίας, επιμορφώσεων και παραστάσεων από ειδικές επιτροπές.
 • Έναρξη πραγματοποίησης μόνιμα στην Πάτρα, του «Διεθνούς σχολικού Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών», με περιοδική πραγματοποίηση ανά διετία, το μήνα Μάιο
 • Οργάνωση και πραγματοποίηση Φεστιβάλ χορών Μεσογειακών πόλεων, στην Πάτρα, κάθε διετία
 • Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Φουστανέλας (έκθεση, ραφτάδες, παραγγελίες, εμπόριο, συνεργασία με ΕΟΜΕΧ, Πελοποννησιακό Λαογραφικό ίδρυμα, Μουσείο Μπενάκη, Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο Πάτρας, Εργαστήριο φορεσιών Προεδρικής Φρουράς)
 • Δημιουργία Μουσείου Μουσικής Παράδοσης εικονικής πραγματικότητας που θα αφορά, το χορό, τη μουσική και το τραγούδι
 • Ίδρυση Μοραΐτικου Κέντρου παραδοσιακής μουσικής κομπανίας κλαρίνου-βιολιού-λαούτου- κρουστών-σαντουριού (έκθεση, μουσικοί, ερμηνευτές, παραγγελίες, διδασκαλία)
 • Δημιουργία Μουσειακού αρχείου-συλλογής δημοτικής μουσικής και τραγουδιών από δισκογραφία, τόσο προς έκθεση όσο και για εμπόριο
 • Διοργάνωση υπαίθριων παραδοσιακών πανηγυριών και αφιερωμάτων για καταξιωμένους μουσικούς και ερμηνευτές όπως Τασία Βέρρα, Τάκη Καρναβά, κ.λ.π.
 • Ανάδειξη των παραδοσιακών χορευτικών δρώμενων της Άνω Πόλης καθώς και των τοπικών παραδοσιακών χορευτικών δράσεων του Πατρινού Καρναβαλιού.
 • Χορολογικό συνέδριο με θεματικές για τον Ελληνικό παραδοσιακό χορό, ανά διετία στην Πάτρα
 • Συμμετοχή χορευτικών ομάδων με παρουσίαση σε τελετές έναρξης ή λήξης πανελλήνιων, διεθνών ή παγκόσμιων συνεδρίων
 • Σεμινάρια παραδοσιακού χορού και πραγματοποίηση παραδοσιακών γλεντιών με σκοπό την επιμόρφωση, την ενημέρωση, την γνωριμία με τοπικούς χορευτικούς πολιτισμούς και τη συμμετοχή

Τελευταία Ενημέρωση : Δευτέρα, 04/12/2017

 Χορηγοί 8ου Forum Ενέργειας 2019

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

ΕΛΠΕ

Δείτε το κανάλι μας στο YouTube

Εικονομηνύματα Forum Ανάπτυξης

banner forum 2016

 

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine