Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η "Ημερίδα Κεφαλονιάς" του Δικτύου Forum Ανάπτυξης 2018

exipno nisi kefaloniaΣτο πλαίσιο του «Δικτύου Forum Ανάπτυξης 2018» και σε συνδιοργάνωση με το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδος/ Νομαρχιακή Επιτροπή Κεφαλονιάς-Ιθάκης, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων  και τον Ιατρικό Σύλλογο Κεφαλονιάς-Ιθάκης πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Hμερίδα Κεφαλονιάς το περασμένο Σάββατο  22 Σεπτεμβρίου στο Αργοστόλι, στον συνεδριακό χώρο του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς.

«Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ από τις ενεργειακές κοινότητες», οι  «Ευκαιρίες και προκλήσεις για τις τοπικές κοινωνίες» και  «Ο σχεδιασμός του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας για τις ενεργειακές κοινότητες» τέθηκαν σε δημόσια συζήτηση στην εναρκτήρια συζήτηση της Ημερίδας.

«Ο δρόμος της ενεργειακής μετάβασης των νησιών-Πρωτοβουλίες και αναγκαία βήματα», η «Καθαρή ενέργεια για τα νησιά: υποστηρίζοντας την ενεργειακή τους μετάβαση & οι «Έξυπνες εφαρμογές σε πόλεις» ήταν στην  ατζέντα της δεύτερης αναπτυξιακής ενότητας της  Ημερίδας που είχε ως κεντρικό της θέμα τις  «Έξυπνες εφαρμογές για το Νησί μας».

Μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε και η κοινωνική πτυχή της Ημερίδας με το θέμα  «Βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία και αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισής του», με εμπεριεστατωμένες ομιλίες  σημαντικών και καταξιωμένων επιστημόνων.

Ενεργειακές Κοινότητες

«Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ από τις ενεργειακές κοινότητες» ανέπτυξε ο Δημήτρης Τσέκερης, Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Ειδικός Σύμβουλος ΥΠΕΝ για θέματα ΑΠΕ και Ηλ. Ενέργειας. Επισήμανε ότι ανοίγει η αγορά ενέργειας, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ύπαρξη συνεργειών μεταξύ των ενεργειακών κοινοτήτων. Σημείωσε ότι υπάρχει νέα διαδικασία στον τρόπο που λειτουργούμε για τα ενεργειακά & ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που ενσωματώνει αυτό το Θεσμικό πλαίσιο. 

Η Δήμητρα Μπαρκούτα, Συνεργάτης ΚΑΠΕ στη Δ/νση Αναπτυξιακών Έργων μίλησε για τις «Ευκαιρίες και προκλήσεις για τις τοπικές κοινωνίες». Αναφέρθηκε στο μοντέλο Rescoops, στους τοπικούς ενεργειακούς συνεταιρισμούς που λειτουργούν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης επισήμανε τα παραδείγματα δυνητικής εφαρμογής στην ελληνική περίπτωση, καθώς και τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό  και ότι το στοίχημα αφορά την επόμενη μέρα και τη σύσταση τοπικών ενεργειακών κοινοτήτων.

energeiakes koinotites

Από αριστερά οι : Δημήτρης Τσέκερης, Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Ειδικός Σύμβουλος ΥΠΕΝ για θέματα ΑΠΕ και Ηλ. Ενέργειας, Δήμητρα Μπαρκούτα, Συνεργάτης ΚΑΠΕ στη Δ/νση Αναπτυξιακών Έργων, Αλέξανδρος Παντελειός Πρόεδρος Ν.Ε. Κεφαλονιάς ΤΕΕ/ΤΔΕ, Βασίλης Αϊβαλής, Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός - Πρόεδρος ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας

O Βασίλης Αϊβαλής πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΕ επισήμανε ότι το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, η Διοικούσα και οι Νομαρχιακές του Επιτροπές έχουν μάθει να ακούνε και κινούνται πάντα στην κατεύθυνση των διεκδικήσεων. Επιθυμούμε να είναι απαρχή μελλοντικών εξελίξεων και διεργασιών το Δίκτυο Forum Ανάπτυξης που πραγματοποιείται  στην Κεφαλονιά, επεσήμανε, καταλήγοντας:

«Είμαστε σε μια προοδευτική κατεύθυνση και προσπαθούμε να είμαστε ανοικτοί σε καθετί που μπορεί να βοηθήσει τον τόπο, αλλά επίσης να στηρίξουμε και δικές σας προσπάθειες. Το ΤΕΕ είναι θεσμικός σύμβουλος της πολιτείας  και πρέπει μέσω αυτού να κερδίσουμε όλοι σαν πολίτες, στοχευόμενα όχι άναρχα και να συνεργαστούμε με ένα θετικό πρόσημο.  Οι Ενεργειακές Κοινότητες επιτρέπουν στην κοινωνία να επενδύσει στην ενέργεια.» 

Έξυπνες εφαρμογές στο νησί μας

«Ο δρόμος της ενεργειακής μετάβασης των νησιών-Πρωτοβουλίες και αναγκαία βήματα» ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο Δημήτρης Τσέκερης, Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Ειδικός Σύμβουλος ΥΠΕΝ για θέματα ΑΠΕ και Ηλ. Ενέργειας. Τόνισε ότι είναι αναγκαίο περισσότερο από κάθε άλλη φορά να δημιουργήσουμε εκείνο τον δρόμο που θα φέρει στα νησιά μας καθαρή και «φτηνή» ενέργεια, περιορίζοντας πρώτα απ’ όλα το κόστος αλλά και βελτιώνοντας  την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους, μέσω της υλοποίησης έξυπνων και ολοκληρωμένων λύσεων στη διαχείριση των υποδομών και των φυσικών τους πόρων.

Η Δήμητρα Μπαρκούτα, Συνεργάτης ΚΑΠΕ στη Δ/νση Αναπτυξιακών Έργων παρουσίασε το θέμα «Καθαρή ενέργεια για τα νησιά: υποστηρίζοντας την ενεργειακή τους μετάβαση». Ανέφερε ότι ένα από τα ζητήματα που απασχολούν το ΚΑΠΕ είναι η μετάβαση των νησιών της χώρας μας στην καθαρή ενέργεια μιας & το ενεργειακό ζήτημα των νησιών παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο σχετίζεται με το υψηλό κόστος παραγωγής ενέργειας. Έκανε ξεχωριστή αναφορά  στον Αϊ Στράτη ως χαρακτηριστικό παράδειγμα  ανάπτυξης ώριμων τεχνολογιών ΑΠΕ, αφού έχει ήδη ξεκινήσει και εφαρμόζεται πιλοτικό έργο με τον τίτλο «Πράσινο Νησί».

«Έξυπνες εφαρμογές σε πόλεις» ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο Πέτρος Γανός, Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Επιμελητής Μόνιμης Επιτροπής Αναπτυξιακού Σχεδιασμού ΤΕΕ/ΤΔΕ. Ανάλυσε τον όρο «έξυπνη πόλη»  (ΕΛΛΑΚ, smart city) και ότι χρησιμοποιείται για να περιγράψει μία πόλη που αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες με στόχο, αφ’ ενός να βελτιώσει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών της και αφ’ ετέρου να ενισχύσει την συμμετοχή τους στον δημόσιο διάλογο και την λήψη αποφάσεων για θέματα που τους αφορούν.

Αναφέρθηκε στις αγκυλώσεις που επικρατούν ακόμα και τώρα από πλευράς Δήμων σχετικά με την τεχνολογία και τους προέτρεψε  να τη χρησιμοποιήσουν προς όφελος της κοινωνίας, κάνοντας καλύτερη την ποιότητα ζωής & προσφέροντας με αυτό τον τρόπο περισσότερο ελεύθερο χρόνο στους πολίτες τους.

«Έξυπνες εφαρμογές στον τομέα διαχείρισης υποδομών» ήταν το θέμα που  παρουσίασε ο Κώστας Κομνηνός, Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός Υπεύθυνος Τμήματος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής – Ενεργειακό και Περιβαλλοντικό Γραφείο Αιγαίου & Γενικός Διευθυντής – Δίκτυο Αειφόρων Νήσων. Τα «Έξυπνα Νησιά», είναι μια πρωτοβουλία του Δικτύου Δάφνη (Δίκτυο Αειφόρων Νήσων) που προωθεί την  αειφόρο ανάπτυξη στα νησιά του Αιγαίου. Ανέφερε  ότι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα  εφαρμογής έξυπνου νησιού είναι η Κύθνος, στην οποία θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα να υλοποιείται ένα προγράμμα - χρηματοδοτούμενο από ιδιωτική χορηγία – το οποίο θα αφορά την επίδειξη έξυπνων τεχνολογιών για τη διαχείριση των υποδομών στην Κύθνο από το δίκτυο ΔΑΦΝΗ.

Διαδραστικό εργαστήριο προτάσεων και ιδεών

Ένα πολύ ενδιαφέρον «εργαστήριο» ακολούθησε  της κεντρικής εκδήλωσης για το «Έξυπνο Νησί» στην Ημερίδα Κεφαλονιάς. Αφορούσε 5 τομείς εργασίας:α. παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, β. ενεργειακή αποδοτικότητας (κτίρια και υποδομές), γ. βιώσιμες μεταφορές, δ. διαχείριση υδατικών πόρων, ε. διαχείριση αποβλήτων. Ήταν ένα «παιχνίδι προτάσεων και ιδεών», που ουσιαστικά έδινε τη δυνατότητα στους ανθρώπους που συμμετείχαν, να καταγράψουν τις προτάσεις τους στους αντίστοιχους τομείς. Στη συνέχεια υπήρξε ένας γόνιμος διάλογος για τις σκέψεις, τις ιδέες, που ήταν πραγματικά ενδιαφέρουσες και βοηθούν στο να καταγραφούν σημαντικές προτεραιότητες στους προαναφερόμενους  τομείς,  που έχει σημασία ότι ετέθησαν από ανθρώπους που βιώνουν την καθημερινότητα των δύο νησιών και «ακούν» τους παλμούς της τοπικής κοινωνίας.

ergasitrio exipno nisiΣτην ουσία σε αυτό  το διαδραστικό εργαστήριο, οι συμμετέχοντες είχαν  και την ευκαιρία να κατανοήσουν στην πράξη την δυνατότητα υλοποίησης της ανάπτυξης εφαρμοσμένων λύσεων για τον τόπο τους και να αποκτήσουν ενεργό ενδιαφέρον προς αυτή την κατεύθυνση.

Η  υπόσχεση των οργανωτών είναι ότι σύντομα θα εκδοθεί ένα τεύχος απολογισμού των προτάσεων του εργαστηρίου.

 

 

«Βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία και αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισής του»

Ο Ηλίας Φραγκισκάτος Πνευμονολόγος – Διευθυντής ΠΕΔΥ Κεφαλονιάς, παρουσίασε τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος καθώς και τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος και το πόσο σωτηρία μπορεί να υπάρξουν για την αποφυγή του Καρκίνου του Πνεύμονα, μιας και ο βασικός λόγος του συγκεκριμένου καρκίνου οφείλεται στο κάπνισμα.

Ο Πάνος Γκούμας, Καθηγητής ΩΡΛ Πανεπιστημίου Πατρών μιλώντας για τον Καρκίνο του Λάρυγγα και το κάπνισμα, που είναι κατά 95% υπεύθυνο για αυτόν, κατέγραψε αρχικά με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο, το άγχος και την αγωνία του γιατρού, του επιστήμονα, του ανθρώπου για μια πάθηση που αν διαγνωστεί εγκαίρως  έχει μεγάλες πιθανότητες ίασης και καλής ποιότητας ζωής. Ανέλυσε με πλούσιο φωτογραφικό υλικό όλα τα στάδια της αρρώστιας και τρόπους θεραπείας και ήταν ιδιαίτερα  πειστικός για τις ευθύνες του καπνίσματος στο συγκεκριμένο καρκίνο.

Ο Κωνσταντίνος Μεσιακάρης, Φαρμακοποιός, Μεταπτυχιακός φοιτητής Τμήματος Φαρμακευτικής Παν. Πατρών στάθηκε στις ευεργετικές συνέπειες που επέρχονται στον οργανισμό από τη διακοπή του καπνίσματος, τη θεραπευτική αγωγή που μπορεί να ακολουθήσει ο καπνιστής, καθώς και τις μεθόδους διακοπής του καπνίσματος.    

ygeia kefalonia

 

 

 

 

Από αριστερά οι : Ηλίας Φραγκισκάτος Πνευμονολόγος – Διευθυντής ΠΕΔΥ Κεφαλονιάς, Πάνος Γκούμας Καθηγητής ΩΡΛ Πανεπιστημίου Πατρών, Σοφία Ζαφειράτου Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Κωνσταντίνος Πουλάς Αν. Καθηγητής Βιοχημείας, Τμήμα Φαρμακευτικής, Παν. Πατρών, Κωνσταντίνος Μεσιακάρης, Φαρμακοποιός, Μεταπτυχιακός φοιτητής Τμήματος Φαρμακευτικής Παν. Πατρών.

Στο Κάπνισμα και τα εναλλακτικά προϊόντα για την πρόσληψη της νικοτίνης αναφέρθηκε Κωνσταντίνος Πουλάς, Αν. Καθηγητής Βιοχημείας, Τμήμα Φαρμακευτικής, Παν. Πατρών και αναρωτήθηκε: Γιατί επιθυμούμε σφοδρά να κάνουμε κακό στον εαυτό μας καπνίζοντας, γιατί άραγε; Έδωσε μάλιστα τη απάντησή  του  σε αυτό: Στο γιατί  οι άνθρωποι αποτυγχάνουν να κόψουν το κάπνισμα, η απάντηση κρύβεται στην επιθυμία που προκαλείται και για εισπνοή και άλλης νικοτίνης στο μεσοδιάστημα μεταξύ του ενός και του επόμενου τσιγάρου.Φυσικά επισήμανε ότι σιγά σιγά το τσιγάρο θα αντικατασταθεί ολοκληρωτικά από το ηλεκτρονικό τσιγάρο και φυσικά αυτό για λόγους οικονομικούς, μιας και οι εταιρείες ήδη έχουν αρχίσει και στρέφονται όλο και περισσότερο στην παραγωγή του αφού το κόστος παραγωγής περιορίζεται δραστικά και ήδη το μάρκετινγκ σε όλα τα επίπεδα έχει αρχίζει να παίζει καταλυτικό ρόλο για τη αντικατάσταση αυτή.

Μάλιστα παρουσίασε με ολοκληρωμένο τρόπο όλες τις σημερινές εναλλακτικές που η τεχνολογία παρουσιάζει σε μια μεταβατική κατεύθυνση για μια άκαπνη κοινωνία. Κάτι που κυρίως όμως είναι θέμα νοοτροπίας αλλά και υπέρβασης της σύγχυσης που υπάρχει για τις εναλλακτικές του καπνίσματος ακόμη και στην επιστημονική κοινότητα.

Να σημειωθεί ότι την Ημερίδα στήριξαν το  Επιμελητήριο Κεφαλληνίας  & Ιθάκης, το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ,  &  Το Ινστιτούτο Έρευνας και Καινοτομίας για μια άκαπνη κοινωνία  Nosmoke.team.

Χορηγοί της Ημερίδας ήταν : Σύνδεσμος Εμπορικών Αντιπροσώπων & Διανομέων Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ηπείρου  & Νήσων Ιονίου, Δυναμοχρωμ, Ξυλεμπορική Πατρών Α.Ε., Holiday Emotions, Luminus Φωτισμός, PG Papadimatos Group of Companies, Δομικά Υλικά Β & Π. Τσώνης Ο.Ε., Άλφα Τεχνική Ανδρεάτος, Amicro Singular Logic.

Τελευταία Ενημέρωση : Παρασκευή, 28/09/2018

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Δείτε το κανάλι μας στο YouTube

Εικονομηνύματα Forum Ανάπτυξης

banner forum 2016

 

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine