Κοινωνική οικονομία :΄Ενα διαφορετικό μοντέλο παραγωγής

koinsep enosi sympoliteiaΕνα διαφορετικό μοντέλο παραγωγής με στόχο την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, παρουσιάστηκε στην εκδήλωση της ΚΟΙΝΣΕΠ «Ένωση Συμπολιτεία» με θέμα: «Πανόραμα Κοινωνικής Οικονομίας & Επιχειρηματικότητας» που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια των εργασιών του 21ου Forum Ανάπτυξης. Αναπτύχθηκε το ζήτημα της κοινωνικής οικονομίας και η ανάγκη συνεργασίας ομάδων πολιτών για την αυτονόμηση τους.

Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσαν οι Συνεργατισμοί - Συνεταιρισμοί οι οποίοι είναι εργαλεία αυτοβοήθειας των μελών τους για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους. Σκοπός της σύστασης τους,  η ομαδική προώθηση προϊόντων στην κατανάλωση αλλά και η εργασία των μελών. Μεταξύ αυτών, οι Αστικοί και Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕΠ) και οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης (ΚοιΣΠΕ) που ρυθμίζονται και ελέγχονται από τα αρμόδια Υπουργεία.

Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές “Η κοινωνική οικονομία ήρθε το 2011 με σκοπό να αντιμετωπίσει της συνέπειες της οικονομικής κρίσης, την ανεργία και το υποβαθμισμένο εργασιακό περιβάλλον. Αυτό επιτυγχάνεται με ένα διαφορετικό μοντέλο παραγωγής το οποίο λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τον άνθρωπο και θα έχει στόχο την επίδραση στις τοπικές κοινωνίες ώστε να αναπτυχθούν.  Με το υπάρχον σήμερα νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι πάνω από 100 τα μέλη αν θα έχει τη μορφή Αστικού Συνεταιρισμού ή περισσότερα από επτά αν πρόκειται για Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση. Η ιδιωτική οικονομία έχει σαν κύριο σκοπό της να δημιουργήσει εκχρηματισμένα κέρδη για τους ιδιοκτήτες της. Η κοινωνική αλληλέγγυα επιχειρηματικότητα καλύπτει τις ανάγκες και το εισόδημά μας, ωστόσο κρίνεται απαραίτητη η συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων όπως και η ένταξη μελών με γνώση και εμπειρία”.

Στα προβλήματα που παρατηρούνται είναι η καθυστέρηση στην έναρξη χρηματοδότησης, η γραφειοκρατία και η έλλειψη συνεργασίας με τους ΟΤΑ.

Αναφορά έγινε και στο ρόλο της κοινωνικής δικτύωσης ώστε να γίνουν γνωστές οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις και να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των πολιτών.

Στη διάρκεια της εκδήλωση  αναπτύχθηκαν ο ρόλος του κοινωνικού κεφαλαίου και των ΟΤΑ για την στήριξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας,  το Παραγωγικό και Καταναλωτικό Μοντέλο στην Κοινωνική Οικονομία, οι Ενεργειακές Κοινότητες, το Δίκαιο και Αλληλέγγυο Εμπόριο και οι Πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Μίλησαν οι  Ευάγγελος Σπινθάκης, Σύμβουλος Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, Δημήτριος Μιχαηλίδης, Δημοσιογράφος Agronea, Δημήτριος Βαρβιτσιώτης, Γενικός Διευθυντής Λειτουργιών (C.O.O ), Αντώνιος Καράγιωργας, Ιδρυτικό Μέλος Συνεταιρισμού BIOSCoop, Κωνσταντίνος Οικονομόπουλος, Γενικός Γραμματέας 3/3, Μέλος Δ.Σ.  ΠΕΣΚΟ,

Λουκάς Γεωργίου και Αθανάσιος Βασιλόπουλος, από την Ομάδα Διοργάνωσης.

Διαβάστηκε 272 Φορές

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Δείτε το κανάλι μας στο YouTube

Εικονομηνύματα Forum Ανάπτυξης

banner forum 2016

 

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine