Η εισήγηση του Δημοσθένη Τσαμτσάκη - Προϊστάμενος τμήματος Διεύθυνσης Τεχνικών Επαγγελμάτων 

dimosthenis tsamsakisΟ Δημοσθένης Τσαμτσάκης, προϊστάμενος τμήματος Διεύθυνσης Τεχνικών Επαγγελμάτων στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, αναφέρθηκε και αυτός στο σημερινό νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στο 1976, με απόφαση εκείνης της περιόδου καθορίστηκαν οι διαδικασίες επανελέγχου μιας εγκατάστασης αλλά και τα τακτά χρονικά διαστήματα παρακολούθησής της.

Τα χρόνια πέρασαν και τελικά το 2011 καθορίστηκε το νέο έντυπο υπεύθυνης δήλωσης εγκατάστασης που ουσιαστικά ενσωμάτωσε τα νέα πρότυπα ασφαλείας.

Μεταξύ άλλων ενσωματώνεται  η θεμελιακή γείωση ως βασική γείωση προστασίας σε όλες τις (νέες) εγκαταστάσεις και η ρύθμιση   θεμάτων ελέγχων και επανελέγχων των εγκαταστάσεων.  

Οι νέες υπεύθυνες δηλώσεις εγκατάστασης μεταξύ άλλων προβλέπουν την χρήση πρωτοκόλλων ελέγχου, καθώς επίσης και την τεκμηρίωση βάσει σχεδιαγραμμάτων πινάκων και εγκατάστασης.

Αυτό στην πράξη σημαίνει οτι υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την ασφάλεια της εγκατάσταση από τον συντάκτη της υπεύθυνης δήλωσης εγκατάστασης και κυρίως ότι ο ιδιοκτήτης ή ο χρήστης ενημερώνεται από τον ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη για την κατάσταση της εγκατάστασης του σπιτιού του και τον επανέλεγχό της.

Κατά τον κ. Τσαμτσάκη είναι επιβεβλημένη η βελτίωση της υφιστάμενης νομοθεσίας καθώς θα πρέπει να γίνει εξειδίκευση και κατηγοριοποίησης των χώρων που βρίσκονται οι εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.

Είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίζονται ο τρόπος που θα γίνονται οι έλεγχοι στις εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, δηλαδή να προηγηθεί ένας αρχικός πριν την ηλεκτροδότηση και στη συνέχεια να ακολουθήσουν τακτικοί επανέλεγχοι και έκτακτοι έλεγχοι. Επιπρόσθετα είναι αναγκαία η διερεύνηση δυνατότητας εφαρμογής ενός συστήματος «εσωτερικών ελέγχων» υπό προϋποθέσεις, κάτι που δεν αφορά κατοικίες. 

Ολόκληρη την παρουσίαση μπορείτε να την δείτε εδώ

 

Τελευταία Ενημέρωση : Κυριακή, 07/04/2019

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Δείτε το κανάλι μας στο YouTube

Εικονομηνύματα Forum Ανάπτυξης

banner forum 2016

 

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine