Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Forum Ανάπτυξης 2010

Οργανωτική και εκθεσιακή ανανέωση, εκδηλώσεις με πληρότητα θεμάτων, εξαγγελίες και ειδήσεις, διάλογος σε βάθος, τεχνολογικές καινοτομίες, άμεση και πολύπλευρη ενημέρωση, ήταν μερικά από τα στοιχεία που χαρακτήρισαν το FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2010 / 13ο MONEY SHOW ΠΑΤΡΑΣ, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο και την Κυριακή 16 – 17 Οκτωβρίου 2010, στο ξενοδοχείο «Αστήρ» της Πάτρας. Με κεντρικό θεματικό άξονα «Στροφή στην Πραγματική Οικονομία», το ετήσιο αναπτυξιακό πολυσυνέδριο – έκθεση της Δυτικής Ελλάδας, αποτέλεσε για μια ακόμα χρονιά επίκεντρο εξελίξεων για το οικονομικό περιβάλλον της περιοχής και βήμα διαλόγου για το νέο τοπίο που ανατέλλει στον χώρο των τοπικών και περιφερειακών Αυτοδιοικητικών αρχών.

Στο εκθεσιακό τμήμα, φορείς και επιχειρήσεις του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα συμμετείχαν στις διήμερες εργασίες του FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2010 / 13ο MONEY SHOW ΠΑΤΡΑΣ με περίπτερα, ενώ και στον συνεδριακό χώρο πραγματοποιήθηκαν σημαντικές εκδηλώσεις που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού επισκεπτών. Το FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2010 / 13ο MONEY SHOW ΠΑΤΡΑΣ, εκτός από την χωροταξική του ανανέωση, από φέτος έκανε ένα ακόμα βήμα προόδου, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και τον διαδικτυακό του τόπο www.forumanaptixis.gr, με ζωντανές μεταδόσεις εκδηλώσεων, διαρκή ενημέρωση και καινοτόμες υπηρεσίες για τους εκθέτες.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Στοχευμένη στο πρόβλημα της οικονομικής ύφεσης της χώρας, ήταν η εκδήλωση του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας και του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων Δυτικής Ελλάδας, όπου κατατέθηκαν διαφορετικές απόψεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ελλάδας. Κοινή διαπίστωση όλων των συμμετεχόντων ήταν η ανάγκη στροφής της οικονομίας προς μια διαφορετική κατεύθυνση που δεν θα στηρίζεται σε ελλείμματα και υπέρογκους δανεισμούς του Κράτους, σε διαφορετική περίπτωση η πτώχευση θα είναι αναπόφευκτη. Απέναντι στην έντονη συζήτηση για την κατάσταση της οικονομίας, υπήρξαν και παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ύφεσης από τις επιχειρήσεις. Οι ομιλητές της εκδήλωσης του Επιμελητηρίου Αχαΐας, επικεντρώθηκαν στην καινοτομία ως εργαλείο ανάπτυξης, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι οι πόροι που θα διατεθούν για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας στη Δυτική Ελλάδα φτάνουν τα 21 εκ. ευρώ. Ωστόσο επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις και τα πολλά προβλήματα στις υποδομές της περιοχής. Παρά την οικονομική κρίση, ελπιδοφόρα για την περιοχή ήταν η εξαγγελία που έγινε στην εκδήλωση του ΟΤΕ, για ένταξη της Πάτρας σε πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης δικτύου οπτικών ινών σε όλη την πόλη. Επιπλέον, η εξάπλωση της ευρυζωνικότητας σε όλη την χώρα, λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο του κύκλο Σεμιναρίων που ξεκίνησε από το FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2010, η Human Resources Expertise, διοργάνωσε ένα πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο με θέμα «Ασκώντας την ηγεσία καθημερινά! H συμβολή της ηγεσίας στην έξοδο από την κρίση», όπου προσκεκλημένοι και επισκέπτες του πολυσυνεδρίου, αλλά και επισκέπτες της ιστοσελίδας www.forumanaptixis.gr, απέκτησαν εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στο management, σε καταστάσεις οικονομικής κρίσης. Η φοροεισπρακτική πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στην ακίνητη περιουσία, βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Αχαΐας. Μια σειρά από πολύ ενδιαφέροντα θέματα όπως το ΕΤΑΚ, οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, η κατάσταση στην κτηματαγορά, η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, οι αλλαγές του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Πάτρας και οι χρήσεις γης, συνέθεσαν το πλαίσιο μιας εκδήλωσης που προσέλκυσε όπως κάθε χρόνο το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών. Σε μια άλλη ενδιαφέρουσα εκδήλωση στο πλαίσιο της ενότητας «Ελεύθερο Βήμα» ο δρ. Μηχανολόγος, Νίκος Σαραφόπουλος, παρουσίασε την μετάβαση της Αχαΐας τα τελευταία 150 χρόνια από την αγροτική οικονομία, στην βιοτεχνική – βιομηχανική, μέχρι την σημερινή εποχή των ραγδαίων ανακατατάξεων από την μεταποίηση προς την παροχή υπηρεσιών και τις προοπτικές των νέων επιχειρηματικών κλάδων της καινοτομίας, της έρευνας, των ζωνών εμπορίου και υπηρεσιών.

ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Από τις διήμερες εργασίες του πολυσυνεδρίου έκθεσης Forum Ανάπτυξης 2010, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η ενότητα για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη. Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων, οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες της Δυτικής Ελλάδας, κλήθηκαν να τοποθετηθούν απέναντι στο μείζον πρόβλημα της αναπτυξιακής υστέρησης της περιοχής και των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Στο ίδιο πλαίσιο, υποψήφιοι Δήμαρχοι από την Πάτρα και την Αχαΐα γενικότερα, παρουσίασαν τις θέσεις τους για θέματα όπως η τοπική ανάπτυξη, οι νέες τεχνολογίες και οι ΟΤΑ, οι μεγάλες επενδύσεις, ο πολιτισμός, κ.ά.

ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΑ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Ιδιαίτερα επίκαιρη ήταν η εκδήλωση του Δήμου Πατρέων για το θαλάσσιο μέτωπο, όπου η θεματολογία από μόνη της τροφοδότησε την πολιτική επικαιρότητα των τελευταίων ημερών, ενώ σε τεχνοκρατικό επίπεδο, παρουσιάστηκαν τα γενικά συμπεράσματα μελέτης του Πανεπιστημίου Πατρών για την αξιοποίηση της παραλιακής ζώνη και του παλιού λιμανιού και μια έρευνα για τις απόψεις των πολιτών. Στο γενικό πλαίσιο συζήτησης για την «Στροφή στην Πραγματική Οικονομία» κινήθηκαν και οι εκδηλώσεις των φορέων Γνώσης και Έρευνας της περιοχής, όπου αναδείχθηκε το σημαντικό έργο που γίνεται σε αυτό το πεδίο. Στην εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πατρών παρουσιάστηκαν οι δράσεις επτά από τα 37 ερευνητικά δίκτυα που έχουν δημιουργηθεί, με στόχο να δοθεί ένα έναυσμα προς τις επιχειρήσεις προκειμένου να επενδύσουν στην έρευνα και την καινοτομία. Το ΤΕΙ Πατρών παρουσίασε τις συνεργασίες του με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, για την δημιουργία του «Πράσινου Σχολείου» με την χρήση τεχνολογιών ΑΠΕ, ερευνητικές προσπάθειες και άλλες καινοτομίες στο συγκεκριμένο τομέα, οι οποίες όμως δεν βρίσκουν ανάλογη υποστήριξη από το Υπουργείο Παιδείας λόγω της οικονομικής κρίσης. Στην εκδήλωση του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών παρουσιάστηκαν οι δράσεις του φορέα και οι καινοτόμες πρακτικές και λύσεις, που στόχο έχουν να ενισχύσουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως τα «Δίκτυα Κοινωνικών Επιχειρήσεων», τα «Clusters», τα προγράμματα I-Creo, Lead Era, Manunet και Mini Europe. Στην εκδήλωση του ΤΕΕ - Τμήμα Δυτικής Ελλάδας, παρουσιάστηκε το αξιόλογο ερευνητικό έργο που γίνεται στον χώρο των νέων τεχνολογιών από το Πανεπιστήμιο Πατρών, το ΙΤΕ/ΕΙΧΗΜΥΘ και το ΑΕΙΤΥ και επισημάνθηκε η υποχρέωση της Πολιτείας να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις για την αξιοποίηση και ανάπτυξη της παραγόμενης έρευνας και καινοτομίας. Η Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών Αχαΐας στην εκδήλωση που διοργάνωσε, επικεντρώθηκε στην Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη και στις προτάσεις της Ένωσης για την αναδιάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πτυχιούχων των ΤΕΙ. «Η εκπαίδευση και επιμόρφωση-δημόσια και ιδιωτική-και ο ρόλος της στην πραγματική οικονομία» ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Πατρών με καίριες παρεμβάσεις για τα θέματα της Παιδείας και την κατεύθυνση που έχει λάβει το σύγχρονο σχολείο.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Στην εκδήλωση της Ένωσης Κοινωνικών Φορέων «Πυλώνες Αλληλεγγύης» και της «Γέφυρα Α.Ε.» παρουσιάστηκε το έργο που αναπτύσσεται γύρω από αυτό τον συνεργατικό σχηματισμό, ενώ ανακοινώθηκε και η πρωτοβουλία συνεργασίας με τα Επιμελητήρια Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας και ένα πρόγραμμα επιβράβευσης επιχειρήσεων που στηρίζουν ενεργά τους κοινωνικούς φορείς. Ο Σύλλογος για την Ψυχική Υγεία Πάτρας (ΣΟΨΥ), στο πλαίσιο του FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2010, διοργάνωσε μια επίσης ενδιαφέρουσα εκδήλωση όπου παρουσιάστηκαν προγράμματα εισόδου των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα στον χώρο της εργασίας μέσω των κοινωνικών συνεταιρισμών περιορισμένης ευθύνης, αλλά και το ανεπαρκές θεσμικό πλαίσιο που επικρατεί σε αυτό τον χώρο. Ως παράδειγμα παρουσιάστηκε η λειτουργία του ΚΟΙΣΠΕ Πάτρας «Ο Φάρος». Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Ν. Αχαΐας έδωσε και φέτος το παρών στο FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2010, διοργανώνοντας μια ενημερωτική εκδήλωση για τα μέλη του, για μια σειρά θεμάτων όπως το καθεστώς έκδοσης αδειών γυμναστηρίων στο νέο διοικητικό περιβάλλον του «Καλλικράτη», το σύστημα τεχνικών ασφαλείας, τα νέα γυμναστηριακά προγράμματα που κυκλοφορούν στην αγορά, κ.α.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Ο πολιτισμός και η θέση του μέσα στο νέο αυτοδιοικητικό τοπίο ήταν η θεματική που ανέπτυξαν στην ενότητα του «Ελεύθερου Βήματος» σημαντικοί εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών της Πάτρας, όπως ο φιλόλογος Άρης Δρουκόπουλος, ο συγγραφέας Κώστας Λογαράς, ο λογοτέχνης Βασίλης Λαδάς και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πάτρας Γιάννης Παππάς, σε μια προσπάθεια να σκιαγραφήσουν την επόμενη μέτρα των δομών πολιτισμού των διευρυμένων ΟΤΑ. Οι εκδηλώσεις του Forum Ανάπτυξης 2010 ολοκληρώθηκαν και φέτος με την Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας, με ένα απολογισμό της πολύχρονης και πλούσιας δραστηριότητάς της και την παρουσίαση ενός νέου μουσικού φιλαρμονικού συνόλου, αποτελούμενο από μικρούς μαθητές που καταχειροκροτήθηκαν.

ΤΟ WWW.FORUMANAPTIXIS.GR

Αναλυτικά ρεπορτάζ, φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό για την κάθε εκδήλωση και για όλα τα δρώμενα του FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2010 και των προηγούμενων διοργανώσεων, έχουν αναρτηθεί στο www.forumanaptixis.gr. Το προσεχές διάστημα θα αναρτηθούν στον συγκεκριμένο διαδικτυακό τόπο, video και τα πλήρη πρακτικά όλων των δίωρων εκδηλώσεων και των ομιλιών του «Ελεύθερου Βήματος».

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ - ΧΟΡΗΓΟΙ

Διοργανωτές του FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2010 / 13ο MONEY SHOW ΠΑΤΡΑΣ ήταν η εταιρεία «Σύμβουλος ΕΠΕ» και η εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων», με θεσμικό συνδιοργανωτή το Δήμο Πατρέων, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Ηπείρου και με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Αχαΐας. Κεντρικός Χορηγός του Forum Ανάπτυξης 2010 - 13ο Money Show Πάτρας, ήταν και φέτος ο ΟΤΕ και χορηγοί οι εταιρείες ΤΙΤΑΝ, ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., ΛΟΥΞ ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ ΑΒΕΕ, APLOPOLIS, ΟΛΠΑ Α.Ε., ACCIONA ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΑΝΑΧΑΪΚΟΥ Α.Ε., ΑΧΑΪΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, VISION, ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ, ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Α.Ε., ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΑΣΤΗΡ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΑΤΡΑΣ, UIN.gr, ARTE και Χορηγός Οπτικοακουστικών Μέσων η ΤΙΓΚΑΣ ART.

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Δείτε το κανάλι μας στο YouTube

Εικονομηνύματα Forum Ανάπτυξης

banner forum 2016

 

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine