Εκδήλωση Δημοτικής Παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρόταση - ''Πάτρα, Ανθρώπινη Πόλη''»

Την ενότητα «οι υποψήφιοι συνδυασμοί για τον Δήμο της Πάτρας καταθέτουν τις προτάσεις τους για τις ενεργειακές προτεραιότητές τους στο Δήμο και στην περιφέρεια» και τις εργασίες του διήμερου 3ου Forum Ενέργειας, έκλεισε ο Δημοτικός συνδυασμός «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρόταση (Ρ.Α.Π.) «Πάτρα, Ανθρώπινη πόλη».

Η παροχή φθηνής ενέργειας στους πολίτες, η αξιοποίηση των ΑΠΕ, η έλευση του φυσικού αερίου αλλά και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με τη χρήση φθηνής ενέργειας, μαζί με το θέμα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στα πλαίσια των εισηγήσεων και των προτάσεων των ομιλητών.

Τις εργασίες της εκδήλωσης με θέμα τη «Ενεργειακή Πολιτική», άνοιξε ο Κώστας Σπαρτινός, υποψήφιος δήμαρχος και Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος του Ε.Μ.Π. Στην ομιλία του θέμα την «Ενεργειακή Πολιτική στο Δήμο», τόνισε ότι πρωταρχικός στόχος κάθε παρέμβασης θα πρέπει να είναι «ένας νέος ενεργειακός σχεδιασμός εκμετάλλευσης των ΑΠΕ σε συνεργασία δημοσίου, ιδιωτών και δήμων, με προϋποθέσεις μια κρατική και ισχυρή ΔΕΗ και κανένας πολίτης χωρίς ρεύμα, τροφή και περίθαλψη».

Ο κ. Σπατρινός τόνισε ότι όσον αφορά την περιοχή απαιτείται ένας νέος χωροταξικός ενεργειακός σχεδιασμός, ενταγμένος στο ρυθμιστικό σχέδιο της Πάτρας και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα αναβάθμισης του δημοτικού φωτισμού με σώματα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης που πρέπει να γίνει σταδιακά ώστε να υπάρξει σωστή απόσβεση και όχι σπατάλες σε σχέση με τα χρήματα που θα δαπανηθούν. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αποτύπωσης της ενεργειακής ταυτότητας των δημοτικών κτιρίων και τη σωστή περιβαλλοντική διαχείριση υποδομών και μεταφορικών μέσων για την εξοικονόμηση ενέργειας. Σύμφωνα με τον κ. Σπαρτινό, η δημοτική αρχή πρέπει να στοχεύσει στο μέλλον και σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας σε σχολεία και επεξεργασίας αποβλήτων για την παραγωγή βιομάζας.

Στη συνέχεια το στέλεχος της παράταξης και πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Νίκος Κοντοές, αναφέρθηκε ειδικότερα στο θέμα της έλευσης του Φυσικού Αερίου, μιλώντας για μια χρόνια απαίτηση προς την Πολιτεία με τρία σημαντικά επιχειρήματα που είναι: α) η διασφάλιση συνθηκών ανάπτυξης για την 4η πιο φτωχή περιφέρεια της χώρας, με πόστο 75% του ΑΕΠ σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο και επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία στο 28,5%, β) η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής με τη δημιουργία όλων των αναγκαίων υποδομών και δικτύων και γ) η απορρόφηση πολύτιμων κοινοτικών πόρων, μιας και η περιφέρεια είναι ενταγμένη ως κόμβος στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Φυσικού Αερίου. Εάν έρθει το Αέριο θα συμβάλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας και την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής μέσω της μείωσης του ενεργειακού κόστους στην παραγωγή. Το κόστος των υποδομών ενός κεντρικού αγωγού Αερίου δεν κρίνεται απαγορευτικό και αν συνδυαστεί με μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στη ΒΙΠΕ Πατρών, θα γίνει εξαιρετικά συμφέρουσα και με άμεση απόσβεση εκτίμησε ο κ. Κοντοές, καταλήγοντας ότι «η έλευση του Φυσικού Αερίου θα προσφέρει σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη και είναι απολύτως βιώσιμη».

Aπό την πλευρά του ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ιωάννης Λύχρος στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στο ενεργειακό ζήτημα σε περιφερειακό επίπεδο. Επεσήμανε ότι σε περιφερειακό επίπεδο δεν υπάρχει επαρκής ενεργειακός σχεδιασμός, το ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ και περίγραμμα για τους στόχους που πρέπει να τεθούν στο μέλλον. Αναφέρθηκε επίσης στη «μηδενική προστιθέμενη αξία που έχει η περιοχή από τις επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ», σχολιάζοντας «με το μεν ΤΑΙΠΕΔ ξεπουλάμε γαίες και επιχειρήσεις και με τα προγράμματα για τις ΑΠΕ, ξεπουλάμε ήλιο, αέρα και νερό». Για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων τόνισε ότι «υπάρχει το καλό παράδειγμα της Νορβηγίας αλλά και το άσχημο της Νιγηρίας και με τη διαφαινόμενη ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΜΗΕ θα οδηγηθούμε στο παράδειγμα υποανάπτυκτων χωρών με μεγάλα όμως ενέργεια αποθέματα ορυκτών υλών». «Στο θέμα αυτό θα πρέπει να λάβουμε τις αυστηρότερες δυνατές εγγυήσεις ασφάλειας και βέβαια όσον αφορά τα ανταποδοτικά οφέλη να ακολουθήσουμε τα καλά παραδείγματα». Όσον αφορά το Αέριο, σχολίασε ότι «αποδεικνύεται ότι η Δυτική Ελλάδα παραμένει μια απομονωμένη νησίδα από δίκτυα και προοπτικές στην οικονομία». Στη συνέχεια και ως προτεραιότητες στον ενεργειακό σχεδιασμό, έθεσε: - τις στοχευμένες δράσεις με σεβασμό στο περιβάλλον και το κοινωνικό συμφέρον, - την εξοικονόμηση ενέργειας σε όλα τα επίπεδα, - την απόλυτη περιφρούρηση της ασφάλειας των δράσεων σε θέματα ενέργειας και - την ένταξη των ενεργειακών πολιτικών σε ένα ολοκληρωμένο πλάνο παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής.

O Μιχάλης Σιδηρόπουλος, στέλεχος της παράταξης και Μηχανολόγος-Μηχανικός ο οποίος άσκησε κριτική στο δήμο για την απουσία από τα προγράμματα «Εξοικονομώ» 1 & 2, μιλώντας για σοβαρές αδυναμίες της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Στη συζήτηση πάνω σε αυτό το ζήτημα παρενέβησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Ήρα Κουρή και ο Ηλίας Γρηγόρης.  

Τελευταία Ενημέρωση : Τρίτη, 18/03/2014

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Δείτε το κανάλι μας στο YouTube

Εικονομηνύματα Forum Ανάπτυξης

banner forum 2016

 

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine